Timpul potrivit pentru răsaduri
UTIL: Februarie este perioada când se începe pregătirea răsadurilor
Dacă legumicultorii amatori nu-și doresc să dea bani grei la primăvară pentru firele comercializate în piață, de a căror calitate nici nu pot fi întotdeauna siguri, e timpul să acționeze.
Nadejda Stâncă din raionul Cahul își pregătește, de mai mulți ani, răsadul pentru propria grădină de sine stătător.
„Nu e nimic complicat și știi ce ai pus în pământ și la ce te aștepți să crească. Am început cu răsadul de castraveți, că e cel mai simplu, iar pe urmă am încercat cu semințe de mai multe soiuri. Am experimentat și cu solul pentru răsad, ca să aflu ce le place mai mult semințelor”, spune legumicultoarea.
Sol hidratat, dezinfectat și hrănit
Potrivit acesteia, solul pentru răsad este bine să fie acumulat din toamnă. Dacă însă din anumite motive nu s-a făcut, atunci în ianuarie-începutul lui februarie se va lua pământ din grădină care va fi stropit cu apă fierbinte, se va afâna și se va da la cuptor pentru aproape jumătate de oră (solul trebuie să fie foarte bine umezit).
Apoi, pământul se va pune într-un sac de pânză și se va lăsa afară pentru dezinfectare timp de o săptămână. Pentru rezultate mai bune, solul va fi tratat cu îngrășăminte, de preferat naturale. Dna Stâncă susține că o soluție ideală este zațul de cafea, care conține mult fosfor și alte substanțe necesare creșterii plantelor.
Condiții necesare pentru răsad
Pregătirea răsadului în condiții casnice devine tot mai populară printre grădinari, de aceea magazinele de specialitate au scos în vânzare cutii anume pentru creșterea răsadurilor. Însă procesul poate fi realizat și cu cheltuieli mai mici. Pentru aceasta pot fi folosite paharele din plastic ori și mai bine cele cartonate. Recipientele vor fi neapărat găurite la fund.
Semințele de diferite culturi vor fi sădite aparte, de vreme ce fiecare soi are perioada sa de creștere și de dezvoltare. Ca firele să nu crească strâmbe, este bine ca vasele în care crește răsadul să fie mai des rotite.
Dacă răsadul crește în încăperi insuficient luminate sau prea calde, plantele pot fi prea întinse, or, pentru a evita acest lucru, odată ce răsar primele fire vasele cu răsad vor fi mutate în locuri mai răcoroase și bine aerisite.
Este bine ca semințele pentru răsad să fie călite. Astfel, culturile vor suporta mai bine schimbările de temperatură, bolile și vor da o roadă mai bună. Pentru călire e bine ca semințele deja umflate în apă să fie puse în frigider (polița din mijloc și nici într-un caz nu în congelator) pentru vreo trei zile. În acest timp se va avea grijă ca semințele să nu se usuce.
Creșterea răsadului în cifre
La temperaturi de circa 10-15 grade Celsius varza va avea nevoie de 9-10 zile până când semințele vor încolți, salata de 8 zile, ridichea - 10 zile, mazărea – 9-10 zile, sfecla – 12 zile, morcovul – 15-16 zile, roșiile – 25-27 de zile.
La temperaturi de 20-22 grade, mazărea, ridichea, varza vor încolți în 5-6 zile, morcovul, castraveții, dovleceii, sfecla, vinetele – 6-7 zile, tomatele – 7-8 zile, fasolea – 9-10 zile, ardeiul – 12-14 zile, țelina și pătrunjelul - în 14-15 zile.
Atenție: Semințele au termenul lor de valabilitate!
Agronomii susțin că semințele de castraveți, dovleci, harbuji pot fi păstrate 6-8 ani, cele de tomate, bostan, varză – 4-5 ani, fasole, mazăre, ridiche – 3-5 ani, morcov, sfecla, ardei, vinete, salată - 3-4 ani, ceapă, pătrunjel, mărar, măcriș – 2-3 ani.
Semințele nu se poate să fie păstrate în pachete de polietilenă. Țelina și păstârnacul este bine să fie semănate cu semințe cu vârsta de un an, iar cele de castraveți, dimpotrivă, de 2-3 ani, deoarece cele de un an dau mai multe flori „masculine” care nu rodesc.
Cum se prepară compostul cu zaț de cafea
Se ia zaț de cafea care se amestecă în proporție de 50/50 cu frunze uscate sau iarbă. Totul se amestecă și lasă să înceapă procesul de putrezire. Timp de 2-3 zile, acesta poate ajunge la o temperatură de 60 de grade Celsius, apoi temperatura poate scădea treptat timp de 5-6 zile. Între timp, în viitorul îngrășământ se fac câteva găuri pentru a permite accesul liber al aerului, care va ușura procesul de putrefacție. Ca să fie păstrată umezeala necesară compostului în pregătire, din când în când acesta va fi udat cu apă de ploaie sau apă stătută la care se va adăuga puțin suc de fructe sau chiar fructe fărâmițate. Peste zece zile, compostul e gata pentru a fi repartizat după necesitate. Este foarte bun pentru răsad, dar dacă găsiți o cafenea care să vă poată oferi resturi de cafea în cantități mai mari, îngrășământul este foarte eficient și pentru hrănirea pomilor fructiferi.
Lilia Grubîi
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia