02:31:25 26.11.2024
Stiri

Timpul potrivit pentru plantarea butaşilor

Economie 03.10.2015 13:00 Vizualizări14690 Autor: Ziarul National


Timpul potrivit pentru plantarea butaşilor sursa: google.ro

Demonstrat // Viţa-de-vie poate fi plantată atât toamna, cât şi primăvara, însă plantarea de toamnă este mai avantajoasă

În mai multe mesaje venite pe adresa redacţiei, cititori ai Ziarului NAŢIONAL s-au arătat interesaţi de cultivarea viţei-de-vie în grădină. Mare parte din solicitări se referă la informaţii privind timpul, locul şi soiurile recomandate pentru plantat, care să asigure condiţii optimale pentru înfiinţarea unei vii pe lângă casă sau la vilă. Am consultat cu plăcere mai mulţi specialişti în domeniu, precum şi viticultori experimentaţi şi iată ce am aflat.

Viţa-de-vie poate fi plantată atât toamna, cât şi primăvara, însă plantarea de toamnă este mai avantajoasă. Specialiştii afirmă că aceasta asigură cicatrizarea rădăcinilor şi refacerea până în primăvară a sistemului radicular al viţelor nou-plantate. Totodată, plantarea de toamnă asigură intrarea mai rapidă în vegetaţie. Pentru că tocmai suntem în perioada potrivită pentru punerea temeliei unei podgorii, mai jos mă voi referi la cultivarea de toamnă.

Când se plantează viţa-de-vie?

Când s-au înjumătăţit frunzele în copaci este semn că puteţi planta viţa-de-vie. Dacă sunteţi încântaţi de ideea să aveţi propriii struguri la masă sau un pahar de vin făcut de sine stătător, atunci a venit momentul s-o realizaţi.

În primul rând, trebuie aleşi butaşii de viţă-de-vie sănătoşi şi gata altoiţi. Pentru diletanţi cel mai bine ar fi să consulte un specialist care să le spună care sunt cele mai bune soiuri pentru clima şi altitudinea la care locuiesc. Profesioniştii afirmă că nu se poate planta viţă-de-vie mai sus de 600-700 de metri de la nivelul mării, iar bătrânii care cresc struguri mai toată viaţa spun că o vie nu se sădeşte pe vale, „că nu trece de prima iarnă - gerul e ca şi apa şi se lasă la fund”.

Pentru începători este de recomandat să aleagă butaşii care fac struguri de masă: Cardinal, Chasselas dore, Hamburg etc. Au avantajul că se coc repede, de regulă prin august, dar sunt şi mai rezistenţi decât cei pentru vin. Dacă va merge bine treaba cu aceste soiuri, atunci se poate de încercat şi culturi mai capricioase.

Viţa-de-vie iubeşte soarele

Viţa-de-vie se prinde relativ uşor, însă pentru un succes deplin trebuie acordată multă atenţie solului. Butaşii rezistă până la minus 11-15 grade, rădăcina şi până la minus 24 de grade, dar variază de la sol la sol. Pentru a vă bucura mai pe urmă de roadă bogată, alegeţi cel mai luminat loc din grădină pentru că viţa-de-vie are nevoie de foarte mult soare, aproape fără pic de umbră.

Cum se plantează butaşii?

Butaşii de viţă-de-vie se plantează la o adâncime de circa jumătate de metru, în gropi cu diametrul mare. Viţa îşi întinde foarte mult rădăcinile în pământ, aşa că nu trebuie plantată nici chiar lângă casă, nici pe lângă garduri cu fundaţie.

De obicei, butaşii din comerţ au rădăcinile gata fasonate, iar dacă nu, atunci acestea trebuie tăiate. Rădăcinile se adună ca şi cum ai strânge părul într-o coadă de cal, încet şi cu atenţie, iar ceea ce rămâne afară se taie, dar nu mai scurt de 15 centimetri.

Rădăcinile se înmoaie într-un amestec de pământ, compost şi apă în părţi egale, de consistenţa smântânii subţiri până ce fiecare fir de rădăcină este cuprins de această pastă. ATENŢIE: la plantarea viţei-de-vie este neapărată mulcirea (aplicarea unui strat de protecţie), mai indicat cea organică (paie, rumeguş, pământ etc.) şi se procedează ca la pomii fructiferi.

Puneţi la baza gropii un strat de pământ afânat, apoi îngropaţi cu grijă butaşii de viţă-de-vie. Adunaţi pământul în jurul trunchiului, ca un muşuroi. După plantare, butaşii trebuie udaţi de două-trei ori, dar la intervale de câteva zile. Udarea trebuie oprită, dacă temperatura scade sub zero grade noaptea.

Viţa-de-vie are primul rod la 3-4 ani după plantare, iar viticultorii cu experienţă susţin că via nu suportă omul lenos, supărat şi nepăsător. Or, o vie frumoasă merită din plin şi răbdarea, şi aşteptarea, şi grija pentru ea.

Lilia Grubîi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md