Timofti i-a conferit „Ordinul Republicii” omului supranumit „ultimul DICTATOR al Europei”
Președintele R. Moldova, domnul Nicolae Timofti, a semnat un decret de conferire a „Ordinului Republicii” președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, care este supranumit „ultimul dictator al Europei”.
Potrivit Președinției, distincția de stat i-a fost acordată președintelui belarus „în semn de profundă gratitudine pentru merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie, bună înțelegere şi colaborare pe diferite dimensiuni dintre Republica Belarus și Republica Moldova și pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre în situații economice dificile”.
De menționat că, pentru mulţi analişti, Belarus nici măcar nu e un stat independent, ci pur şi simplu un satelit al Rusiei. Dacă o astfel de interpretare a realităţilor politice poate fi, totuşi, extremă, este corect să spunem că, de la proclamarea independenţei, Belarus a avut atâta independenţă cât a dorit Rusia să aibă.
Din 1997, cele două ţări formează o uniune statală. Aceasta se traduce, de exemplu, prin liberă circulaţie (la fel ca în interiorul Uniunii Europene), dar şi prin relaţii economice preferenţiale (din nou, ca pe piaţa unică europeană). Belaruşii au foarte multe beneficii de pe urma acestei uniuni - de la faptul că pot merge să studieze sau să muncească în Rusia, la schimburile comerciale şi gazul extrem de ieftin pe care li-l livrează Rusia. În schimbul acestor beneficii, însă, Moscova exercită un control foarte puternic asupra Minskului - de unde şi eterna pendulare a lui Lukaşenko între Rusia şi alţi aliaţi pe care încearcă să şi-i facă, dând mereu asigurări că nicio altă ţară nu poate lua locul Rusiei în relaţia cu Belarus.
„Nimeni nu va înlocui Rusia pentru noi. Când vorbim cu Vestul, cu UE, cu SUA şi cu alte state, le întrebăm dacă pot înlocui Rusia pentru noi. Nu pot. Atunci de vor să ne tragă spre ele? Exemplul Ucrainei ne-a arătat ce iese dintr-o asemenea prietenie”, spunea Lukaşenko acum aproape doi ani.
Totuși, Lukaşenko, a exploatat la maximum tensiunile dintre Moscova şi Occident și a reușit şă-și îmbunătăţit imaginea în faţa UE, criticând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi găzduind negocieri de pace la Minsk, pe tema conflictului din estul Ucrainei, la care au participat preşedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, şi Vladimir Putin.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md