TikTok a devenit un „incubator” global de fake news și propagandă. Țările în care au fost manipulate alegerile
Rețeaua TikTok a intrat în centrul atenției și a controverselor într-o mulțime de țări din lume, în unele a ajuns chiar să fie interzisă complet, în timp ce altele obligă angajații din domeniul guvernamental să nu o aibă instalată pe telefoanele de serviciu. Furtuna a pornit pentru că această rețea socială, care aparține Chinei, facilitează publicarea de dezinformări și manipulări care pot să ajungă la un public uriaș, având în vedere numărul de utilizatori. Reacția puternică față de TikTok a venit, însă, mai ales după descoperirea că rețeaua poate fi folosită de actori ostili pentru a influența alegeri în multe țări ale lumii și pentru a produce rezultate care distorsionează dramatic voința democratică.
Pe lângă România, există date despre manipulări ale alegerilor prin TikTok și în alte țări, inclusiv în SUA sau Regatul Unit. În Filipine sau în Indonezia, la fel ca în România, TikTok a fost instrumentată pentru candidații la prezidențiale care au schimbat întreaga opinie publică față de persoanele lor cu campanii bine țintite.
Situația este cu atât mai problematică cu cât TikTok are deja peste un miliard și jumătate de utilizatori la nivel global, iar aplicația a devenit un „incubator” de fake news, manipulare, informații înșelătoare și propagandă pentru unele dintre cele mai odioase personaje și regimuri.
TikTok ca instrument de manipulare a votanților și de distorsionare a alegerilor
Nu doar România a fost victima unei campanii bine coordonate și bine puse la punct pentru manipularea votanților prin intermediul TikTok. În fapt, metodele de manipulare și de diseminare a propagandei online și a dezinformărilor deveniseră deja bine rafinate la momentul în care Călin Georgescu își punea în aplicare metodele pe rețeau TikTok în România.
Cazul Germaniei
La alegerile din Germania din 2021, identitatea unor candidați și politicieni importanți a fost furată și folosită abuziv de conturi false cu un număr mare de urmăritori. De asemenea, chiar parlamentul german avea un cont fals pe TikTok, urmărit de peste 14 mii de oameni și folosit pentru a răspândi propagandă politică, conform unei investigații a Foundation Mozilla.
La prima vedere, părea că acest cont este unul oficial al legislativului german, însă la o privire mai atentă se putea afla că parlamentul nu avea cont oficial pe TikTok.
Analiza Mozilla a arătat că deși pe acest cont erau publicate mesaje susținute de parlamentari germani din toate partidele, cele mai multe aparțineau politicienilor extremiști de la AfD.
Conform analizei din 2021, 42 din 77 de clipuri, adică 55%, arătau discursul unui politician extremist.
În același timp, atunci când apăreau politicieni non-AfD, ei răspundeau la teme ridicate de politicieni extremiști. Doar 12 clipuri păreau să nu aibă nicio legătură directă cu AfD, partid care în perioada respectivă avea 12,6% dintre mandatele din legislativ.
Continuarea AICI.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”