22:34:27 30.09.2024
Stiri

Tigrul platanului și ploșnița stejarului, două insecte NOI care au INVADAT spațiile verzi, dar și locuințele din R. Moldova: Specialiștii atenționează că pot provoca ALERGII la oameni

Actualitate 16.09.2022 13:53 Vizualizări3084 Autor: Ziarul National
Tigrul platanului și ploșnița stejarului, două insecte NOI care au INVADAT spațiile verzi, dar și locuințele din R. Moldova: Specialiștii atenționează că pot provoca ALERGII la oameni Expresul
Ploșnița dantelată a stejarului


Tot mai mulți oameni sesizează în ultimul timp faptul că în spațiile verzi din Republica Moldova, dar și în locuințe a apărut un număr mare de insecte minuscule. Unele persoane sunt deranjate de faptul că sunt înțepate de aceste insecte, dar și îngrijorate că acestea ar putea să le transmită mai multe boli.

Galina Bușmachiu, șefa Laboratorului entomologie din cadrul Institutului de Zoologie de la Chișinău, doctor habilitat în biologie, a declarat pentru ecopresa.md că e vorba de două specii de insecte – tigrul platanului și ploșnița dantelată a stejarului, de dimensiunea a câțiva milimetri, de culoare alb-negriu, gri, care seamănă mult între ele. Una își găsește adăpost pe arborele platan, iar alta – pe stejar.

„Sunt insecte invazive, care au apărut recent în Republica Moldova, împreună cu transportul, cu migrația. Probabil au fost aduse cu mașinile astea mari, cu camioanele, care transportă marfă, au venit de la sud. De la începutul invaziei, aceste insecte au fost destul de mici, dar cu timpul acestea s-au aclimatizat și reprezintă populații foarte mari. Eu și colegii mei am observat aceste insecte pentru prima dată acum câțiva ani, pe platanii din orașul Chișinău, iar ulterior și pe stejarii din pădure. Zilele acestea am fost la Băcioi, unde de sub un nuc curgeau, cădeau una câte una aceste insecte pe mâinile mele. Am fost recent și în Parcul Dendrarium din Chișinău și acolo la fel aceste insecte curgeau de pe toți arborii”, a menționat Galina Bușmachiu.


Tigrul platanului

Șefa Laboratorului entomologie a precizat că, în general, aceste insecte nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar la unele persoane acestea pot provoca alergii, în special la copii. Totodată, aceste insecte sunt dăunătoare pentru arbori.

„Ele se hrănesc cu seva plantelor, sunt în număr foarte mare, iar în timp aceasta poate conduce la uscarea arborilor și arbuștilor. Planta adultă, în perioada de secetă, și așa are puțină sevă. Dacă mai este slăbită și atacată de insecte, de-a lungul a câtorva ani, poate să se usuce. Mai ales aceste insecte sunt periculoase pentru arborii tineri, care de abia s-au pornit în creștere. Singura soluție este ca reprezentanții Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi să prelucreze spațiile verzi cu insecticide”, a atenționat doctorul habilitat în biologie.

Galina Bușmachiu a mai spus că, în mod normal, tigrul platanului și ploșnița dantelată a stejarului nu rezistă la friguri mari, dar, pentru că în ultimii ani în Republica Moldova iernile sunt calde, aceste insecte vor supraviețui.

Citiți continuarea articolului AICI


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md