05:36:36 10.01.2025
Stiri

Ți-e frică de cutremur? Un inventator român a găsit o soluție care îți va salva locuința și poate chiar viața

Social 08.08.2017 07:30 Vizualizări2916 Autor: Ziarul National
Ți-e frică de cutremur? Un inventator român a găsit o soluție care îți va salva locuința și poate chiar viața Hepta

In ultima perioada s-au inmultit cutremurele in tara noastra si a reaparut spaima de marele seism, care ar putea sa ne fie fatal. Dar daca ar exista o solutie anti-cutremur?

Inventatorul Alexandru Ghildus, cunoscut mai ales pentru Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei, a prezentat recent la Bursa Inventiilor din Bucuresti "Casa cu balans", care ar putea insemna salvarea in caz de cutremur sau inundatii.

Doctor in domeniul artelor vizuale, profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, decan al Facultatii de Arte Decorative si Design, presedinte al Societatii Designerilor Profesionisti din Romania, Ghildus a explicat pentru Ziare.com ca o astfel de casa, de dimensiuni medii, „utilizeaza un principiu simplu, avand ca model de inspiratie un obiect cunoscut de toti inca din copilarie sub numele de Hopa Mitica".

Aceasta constructie, care are ca baza o calota sferica convexa, se sprijina central intr-un singur punct, pe un pilon din beton incastrat in pamant, ramanand in echilibru datorita concentrarii greutatii in zona mediana.

La extremitati sunt prevazute patru puncte de sprijin si de pozitionare, independente fata de pilonul central, explica inventatorul.

Practic, astfel se elimina fundatia, care la constructiile traditionale insumeaza costuri considerabile si care prezinta risc ridicat privind distrugerea corpului de cladire in timpul cutremurelor.

Casa cu balans, fara fundatie, are "elasticitate" si se "balanseaza" in timpul seismului sub actiunea necontrolata a undelor de soc, fara a fi periclitata constructia si fara a pune in pericol locatarii, mai explica Alexandru Ghildus.

„In caz de inundatii, pozitionarea la o inaltime incepand de la 40 cm fata de nivelul solului creeaza o zona importanta de protectie prin permiterea curgerii apelor pe langa constructie.

Modulul central din beton, pe suprafata caruia se amplaseaza structura de rezistenta si intreaga constructie, este un suport independent, usor de transportat si de pozitionat, permitand construirea unor multiple variante de locuire, subansambluri modulare cu dotari in spiritul modern al eficientei energetice", mai spune inventatorul.

Cat costa?

In ceea ce priveste costurile, inca nu s-a ajuns la o suma anume, da „calculele structurale arata ca sistemul este fezabil, are costuri reduse si, datorita modularizarii propuse, permite construirea in termen extrem de scurt", mai spune inventatorul.

Din pacate, insa, evenimentul din luna iunie, la care a fost prezenta inventia, nu s-a bucurat de interes din partea investitorilor, care nu au ajuns sa vada standurile.

„Pe parcursul zilei cat a durat Bursa Inventiilor, s-au plimbat printre standurile inventatorilor vreo 10 politicieni, mai mult sau mai putin rataciti in zona. Niciun investitor, numai discutii si comentarii intre inventatorii participanti, foarte multi veniti cu mari eforturi din alte orase. Pacat!", afirma inventatorul.

Inventia pentru corporatisti

La acelasi eveniment, Alexandru Ghildus a mai prezentat o inventie: un dispozitiv dedicat intretinerii fizice la locul de munca si acasa, care foloseste un dispozitiv cu miscare a piciorelor in plan orizontal, cu rol antistres si pentru combaterea sedentarismului. Potrivit inventatorului, acesta este "ideal pentru corporatisti".

"Este un dispozitiv simplu, portabil, care se pozitioneaza sub birou sau in fata canapelei putand sustine, spre exemplu, antrenarea picioarelor in miscare orizontala, din pozitia sezand.

Pe parcursul a 8 ore de munca, prin folosirea dispozitivului de miscare in plan orizontal, se poate parcurge echivalentul unei distante de cca. 10 km", explica Alexandru Ghildus.

In ceea ce priveste costurile, acestea nu depasesc 300 - 400 de lei românești.

GYMY Roller 1

Inventia pe care o asteapta toata lumea, dar pe care nimeni nu indrazneste sa o solicite

La inceputul acestui an, Alexandru Ghildus a fost medaliat la Geneva si pentru o alta inventie: Ansamblul Scaun Wc - Balans HYTOI.

„Ansamblul Scaun Wc - Balans HYTOI este deocamdata o simpla solutie in zona sensibila a igienei, utilizabila acasa si, in mod special, in spatiul public. Sper sa devina un produs de succes, pe care il asteapta toata lumea, dar pe care nimeni nu indrazneste sa-l solicite", explica inventatorul.

Concret, „scaunul WC este actionat fie automat (fara atingere), fie semiautomat, fie manual, descriind o miscare lenta de urcare si coborare - sau, si mai simplu spus, scaunul de WC se ridica si coboara fara ca utilizatorul sa-l atinga", descrie inventia Alexandru Ghildus, cel care de-a lungul vremii a creat obiecte de arta care au ajuns inclusiv la Michael Jackson (foto), Luciano Pavarotti sau Jacques Chirac.

Citiți continuarea articolului pe ziare.com.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md