The New York Times: Trump i-a dat lui Putin exact ceea ce îşi dorea
Donald Trump şi Vladimir Putin, cei mai puternici oameni ai lumii, au discutat două ore, în prima lor întâlnire oficială. Cei doi au abordat multe subiecte, iar Prima Doamna a Statelor Unite, Melania Trump, chiar a fost trimisă să-şi scoată soţul din întâlnirea interminabilă. Chiar şi aşa, cei doi preşedinţi au lăsat neabordate multe subiecte.
„Trump i-a dat lui Putin exact ce voia”, titrează The New York Times, într-un articol al lui Masha Gessen.
Acesta susţine că presa americană a oferit diferite interpretări ale întâlnirii istorice dintre cei doi, dezbătând dacă Trump a arătat determinare sau dacă a căzut într-o capcană întinsă de Putin.
Pe de altă parte, presa rusă a avut de dezbătut un lucru mult mai simplu - traducerea corespunzătoare a cuvântului „tremendous” (extraordinar, imens etc. - n.red.), pe care Trump l-a folosit pentru a descrie întâlnirea.
„Grandios”, „remarcabil” sau „uimitor” sunt cele mai folosite traduceri, care însă converg într-o singură direcţie: întâlnirea a fost un triumf. Cel puţin aşa este văzută din partea rusă.
Sursa citată notează că, de când conduce Rusia, de aproape 17 ani, Vladimir Putin a clarificat mereu ce vrea din relaţia cu preşedintele american: să fie tratat ca un partener egal pe scena mondială şi să nu fie întrebat sau să se facă presiuni asupra sa în legătură cu acţiunile Guvernului său în Rusia sau în ceea ce consideră sfera lui de influenţă. Însă Putin nu şi-a atins obiectivele, până acum. Al patrulea preşedinte american cu care colaborează, după Clinton, Bush şi Obama, i-a oferit exact ceea ce voia - respect, încredere şi libertatea faţă de critici.
Potrivit NYT, singura realizare a întâlnirii a fost armistiţiul limitat stabilit de Trump şi Putin pentru Siria. Exact asta dorea Putin - nu armistiţiul în sine, ci recunoaşterea că SUA şi Rusia sunt părţi care negociază de pe poziţii de egalitate în conflictul sirian. Ani de zile, Putin a încercat să convingă SUA să accepte rolul decisiv al Rusiei în Orientul Mijlociu, iar acum Trump i-a oferit mult mai mult decât atât, mai notează autorul.
Ce nu s-a discutat la întâlnirea dintre cei doi
Însă, scrie NYT, ceea ce era cu adevărat important pare că a lipsit de la discuţiile purtate în cadrul acestei întâlniri - orice critică a războiului Rusiei din Ucraina, inclusiv ocuparea Crimeii, dar şi represiunea asupra disidenţilor politici din Rusia. Doar secretarul de Stat Rex Tillerson a menţionat Ucraina, spunând că va fi numit acolo un nou reprezentant american, iar un jurnalist a pus o întrebare în legătură cu sancţiunile impuse ca urmare a implicării Rusiei în regiune.
Autorul articolului trece în revistă mai multe subiecte notabile care au lipsit atât din întrebările jurnaliştilor, cât şi din rezumatul de după întâlnire, aşa că se poate presupune că au lipsit şi din discuţiile de peste două ore:
• Intensificarea represiunii puterii de la Moscova împotriva disidenţilor
Doar luna trecută, mai mult de 1.700 de persoane au fost arestate, ca urmare a unui protest paşnic - cel mai mare număr de arestări într-o singură zi, în ultimele decenii.
• Alexei Navalnîi, activistul anticorupţie care plănuieşte să candideze împotriva lui Putin la alegerile prezidenţiale din 2018
Navalnîi a fost atacat fizic şi se confruntă cu o serie de acuzaţii false. Zeci de susţinători ai săi din toată ţara au fost arestaţi, în perioada protestelor de luna trecută. 30 de arestări au fost făcute doar în Moscova.
• Mai mult de 100 de homosexuali vizaţi de epurări în Cecenia
Trei decese sunt confirmate, în această situaţie, iar mai mulţi bărbaţi sunt în continuare daţi dispăruţi. De asemenea, alte câteva zeci se ascund în alte locuri din Rusia. Moscova a promis că va ancheta această situaţie, după presiuni internaţionale, însă nu se ştie nimic despre vreun progres în acest sens. Cei doi preşedinţi au evitat subiectul şi în discuţia telefonică din luna mai.
• Un tribunal din Moscova a dat o sentinţă în cazul uciderii politicianului de opoziţie Boris Nemţov, în anul 2015, dar nu se ştie nimic despre cine a ordonat lovitura.
• Numărul de prizonieri politici din Rusia creşte, inclusiv oameni arestaţi pentru proteste paşnice şi pentru comentarii făcute pe reţelele sociale.
Sursa: ziare.com
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md