TESTUL la care PICĂ 9 din 10 români! Câți ANI a domnit Ștefan cel Mare?
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare sau Ștefan cel Mare și Sfânt după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.
Fiul lui Bogdan al II-lea, Ștefan cel Mare s-a născut în 1438/1439 la Borzești și a murit la 2 iulie 1504 în Suceava. S-a impus la domnia Moldovei după ce l-a înfrânt pe ucigașul tatălui său, Petru Aron.
Astfel, Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, aceasta fiind cea mai lungă domnie din epoca medievală a Țărilor Române.
Ștefan cel Mare avea să ajungă o personalitate marcantă în istoria țării noastre, mai ales datorită modului de organizare și a politicii abordate. Una dintre primele măsuri implementate de domnitor a fost consolidarea apărării țării, astfel că a creat o armată bazată pe clasa socială dominantă a vremurilor. Tocmai de aceea, la luptă au fost chemați bărbații apți de luptă, în special țăranii, astfel ajungându-se la aproximativ 30.000 de ostași. În cele din urmă a fost creată o „oaste de țară”, alcătuită din 40 – 60.000 de oșteni, care avea să lupte pentru eliberarea Moldovei de sub tutela marilor puteri vecine.
Obiectivul politicii externe era emanciparea Moldovei. Tocmai de aceea, Ștefan cel Mare a intrat în conflict cu Matei Corvin, regele Ungariei, cu domnul Țării Românești care era supus Porții, Radu cel Frumos, dar și cu Imperiul Otoman condus de sultanul Mohamed al II-lea.
Ștefan cel Mare s-a impus, de asemenea, prin consolidarea militară a cetăților de la graniță. Astfel, domnul Moldovei a creat un sistem de fortificații care cuprindea structuri precum Cetatea Soroca, Cetatea Tighina și Cetatea Albă la râul Nistru, Cetatea Neamțului la nord, dar și Cetatea Romanului de pe râul Siret.
În această strategie a fost inclusă și reconstituirea domeniului domnesc, astfel fiind cumpărate sate întregi. Concesii de pământ au fost acordate doar Bisericii și micii boierimi, ambele grupuri sociale susținându-l pe Ștefan cel Mare de-a lungul domniei sale.
După o domnie spectaculoasă și influentă, ultimii ani au fost marcați de pace. Ștefan cel Mare a murit în data de 2 iulie 1504, fiind înmormântat Mănăstirea Putna, una dintre cele mai importante ctitoriri ale sale.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”