Testele care anticipează examenele de absolvire a liceelor, gimnaziilor și claselor primare din sesiunea 2024, susținute de elevii a 258 de instituții de învățământ
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au lansat marți procesul de testare a materialele de examen pentru clasele primare, gimnaziale și liceale din acest an.
Testele se vor desfășura în perioada 20 - 22 februarie în 258 de instituții de învățământ. La testare vor participa 10 885 de elevi, inclusiv 2 825 din ciclul primar, 3 080 din ciclul gimnazial, precum și 4 980 elevi din licee.
„Testarea pe eșantion reprezentativ are drept scop administrarea și verificarea instrumentelor de evaluare în vederea organizării și desfășurării eficiente a examenelor naționale de absolvire în sesiunea 2024. În cadrul testării, elevii rezolvă testele propuse în timpul prevăzut de Regulamentele cu privire la examenele naționale de absolvire și de Metodologia de organizare și desfășurare a testării naționale în învățământul primar. Testele scrise se discută și se analizează cu profesorul la clasă”, susține Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.
Cadrele didactice implicate în testarea pe eșantionul reprezentativ vor elabora o notă informativă în care își vor exprima opinia referitor la claritatea formulării subiectelor/ itemilor și corespunderea acestora cu cerințele programei de examen și curriculumul la disciplină; gradul de complexitate a subiectelor/ itemilor, gradul de complexitate a testului; structura testului; aranjarea în pagină; claritatea imaginilor; spațiul rezervat pentru rezolvarea subiectelor/ itemilor; baremul de corectare corectitudine științifică, claritate, accesibilitate.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, grupurile de lucru responsabile pentru elaborarea materialelor de examen vor utiliza aceste date din testarea pe eșantionul reprezentativ pentru elaborarea testelor finale.
Rușii au bombardat stația din Podolsk, afectând și centrala de la Cuciurgan: ,,În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată"
Scutiri la plata impozitului pe venit și granturi pentru întreprinderile din industria prelucrătoare din R. Moldova, de la 1 ianuarie 2025: Vor fi ajutate circa 150 de întreprinderi
Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”