Testare-pilot pentru Programul PISA 2025, cu participare a circa 3 300 de elevi din 72 de instituții de învățământ din R. Moldova
Circa 3 300 de elevi din 72 de instituții de învățământ din 17 raioane și municipii ale R. Moldova participă, în perioada 15 aprilie - 17 mai curent, la testarea-pilot pentru Programul Internațional de Evaluare a Elevilor – PISA 2025.
Testarea, organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, se desfășoară la calculator.
Testarea internațională PISA reprezintă un studiu comparativ internațional, desfășurat o dată la trei ani, cu scopul de a testa competențele de bază ale elevilor de 15 ani în trei domenii de studii precum matematică, citire/lectură și științe. Suplimentar, în ciclul PISA 2025, vor fi evaluate competențele elevilor într-un domeniu inovativ denumit „Învățarea într-o lume digitală”.
CITIȚI și TESTAREA INTERNAȚIONALĂ PISA // Elevii din R. Moldova, în urma semenilor din alte state cu peste un an de școlarizare: Ce punctaje au luat la Matematică, Lectură și Științe în 2022
PISA evaluează în ce măsură elevii care finalizează învățământul obligatoriu au acumulat cunoștințe și competențe-cheie esențiale pentru o participare activă în societatea contemporană. Testarea nu se limitează la a verifica dacă elevii pot reproduce ceea ce au învățat, dar examinează, de asemenea, modul în care elevii pot extrapola din ceea ce au învățat și își pot aplica cunoștințele în situații din viața reală.
În total, peste 85 de state ale lumii, membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) participă la Testarea PISA 2025. Republica Moldova este la a cincea participare în cadrul Testării PISA, precedentele participări fiind PISA 2009+, PISA 2015, PISA 2018 și PISA 2022.
Rezultatele ultimei testări PISA a arătat că, la matematică, tinerii de 15 ani din R. Moldova au obținut 414 de puncte, comparativ cu o medie de 472 de puncte în țările OCDE, ceea ce înseamnă că elevii din R. Moldova erau cu un an și aproape jumătate de școlarizare în urma mediei din statele OCDE.
La lectură, tinerii de 15 ani din R. Moldova au obținut 411 puncte, comparativ cu o medie de 476 de puncte în țările OCDE. La citire/lectură, procentul numărului de elevi care au atins nivelul minim de competență este de 51%, ceea ce înseamnă că 49% abia citesc și nici nu înțeleg ce citesc.
La științe, tinerii de 15 ani din R. Moldova au obținut 417 puncte, față de o medie de 485 de puncte în țările OCDE, ceea ce înseamnă că erau cu mai mult de un an și jumătate în urmă în comparație cu semenii lor din alte state.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni