Test de cultură generală. Tu știi diferența între râu și fluviu?
Ar putea părea destul de ușor pentru mulți dintre noi să răspundem la această întrebare de cultură generală, însă unii oameni nu știu care este diferența între râu și fluviu.
În primul rând, trebuie să știm că un râu este o apă curgătoare (permanentă) formată în urma unirii mai multor pâraie. Pe de altă parte, un fluviu este o apă curgătoare de mari dimensiuni, atât în debit, cât și în întinderea propriu-zisă de apă.
Tu știi care este cel mai adânc râu din lume?
Spre exemplu, cel mai lung fluviu din lume este fluviul Nil din Africa care străbate 6 690 de kilometri. Cel mai lung fluviu din Europa este Volga care se întinde pe numai puțin de 3 530 de kilometri.
Al doilea cel mai lung fluviu din Europa este Dunărea.
Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din vestul Germaniei și străbate 2 850 de kilometri și trece prin 10 țări, inclusiv România, înainte să se verse în Marea Neagră, potrivit Britannica.
Totodată, cel mai adânc fluviu din lume este Congo, care se întinde pe 4 400 de kilometri. În anumite locuri, adâncimea fluviului Congo atinge chiar și 220 de metri. Astfel, cercetătorii au explicat că fluviul Congo este atât de adânc în anumite zone încât nu permite luminii să-l străbată până la fund.
Al doilea cel mai lung fluviu din Europa
Nu doar că este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, dar de Dunăre depind 81 de milioane de oameni. Dunărea este o sursă valoroasă de apă potabilă, o rută de transport importantă și un adăpost pentru numeroase specii sălbatice.
Mai mult, Dunărea este folosită ca sursă pentru activități de recreere și apă de pentru irigații. Fără îndoială, Dunărea joacă un rol cheie în stabilizarea climei, diluarea și diminuarea diverselor surse de poluare, producția de sol sau atenuarea riscului la inundații.
Un studiu din 2021, publicat în jurnalul Nature Communications, a dezvăluit că râurile din Arctica eliberează mai multă apă decât se credea anterior. Studiul a combinat date de la sateliți, modele hidrologice și mire hidrometrice pentru a arăta că acumularea de apă în Oceanul Arctic ar putea fi chiar de trei ori mai mare decât au crezut inițial cercetătorii.
Care este principala diferență între râu și fluviu?
Revenind la întrebarea de cultură generală de la începutul acestui articol, trebuie precizat faptul că un râu se poate vărsa într-un alt râu, într-un lac sau într-un fluviu, în timp ce un fluviu se varsă într-o mare sau într-un ocean.
Așadar, principala diferență între râu și fluviu este locul de vărsare. De asemenea, cele două ape curgătoare diferă atunci când vine vorba de dimensiuni și întindere.
Sursa: descoperă.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania