02:10:20 16.04.2025
Stiri

Test acasă pentru sănătatea creierului: află cum timpul de reacție îți poate dezvălui starea generală de sănătate

Actualitate 15.04.2025 13:40 Vizualizări628
Test acasă pentru sănătatea creierului: află cum timpul de reacție îți poate dezvălui starea generală de sănătate

Timpul de reacție poate dezvălui diverse informații despre starea internă a corpului nostru, de la sănătatea creierului până la riscul unei morți premature. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, timpul de reacție începe să fie din ce în ce mai lent, lucru care afectează și performanțele atletice odată cu trecerea de vârsta de 30 de ani. Menținerea unei viteze medii de reacție devine un indicator important al sănătății generale, inclusiv pentru creier.

Simon Cox, profesor la Universitatea din Edinburgh, explică: „Unele persoane sunt pur și simplu mai rapide din fire, chiar înainte ca efectele îmbătrânirii să apară”. Cox menționează că o scădere a timpului de reacție poate semnala degradări legate de vârstă și poate fi un indicator important pentru funcționarea mai multor sisteme biologice.

Este posibil să ne evaluăm timpul de reacție acasă printr-un experiment simplu numit „testul căderii riglei”. Ai nevoie de un partener și de o riglă. În cadrul testului, partenerul trebuie să lase să cadă rigla peste mâna ta, iar tu să încerci să o prinzi cât mai repede. Distanța la care prinzi rigla este un indicator al timpului tău de reacție.

Studiile au identificat o corelație între viteza de declin a timpilor de reacție și riscul de a dezvolta boli legate de vârstă. De asemenea, există o legătură puternică între timpii de reacție și riscul de deces din cauze majore, incluzând bolile coronariene și accidentele vasculare cerebrale.

Cox subliniază că o măsură unică a timpului de reacție nu oferă suficiente informații, întrucât timpii variază datorită unor factori ca genul, genetica și stilul de viață. Important este să monitorizăm schimbările pe termen lung, de-a lungul mai multor ani, pentru a înțelege deteriorările posibile.

Studiile au arătat că primul element care începe să cedeze fizic este capacitatea de a răspunde la semnalele cerebrale, deși creierul poate observa rapid stimuli. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, timpii de reacție sunt influențați mai mult de sănătatea generală a corpului decât de capacitățile cerebrale.

Profesorul Alaa Ahmed de la Universitatea din Colorado Boulder a descoperit că pe măsură ce îmbătrânim, reacțiile noastre devin mai dependente de sănătatea fizică generală. Fibrilele musculare cu contracție rapidă își pierd din eficiență, iar mitocondriile, care generează energie, funcționează mai puțin eficient.

Totuși, sănătatea bună a creierului și a sistemului nervos central se poate menține în timp. Exercițiile care implică mișcări și activități cognitive simultane pot îmbunătăți timpii de reacție, iar activitățile care presupun antrenament sportiv sau intelectual pot avea beneficii indirecte asupra acestora.

Cox menționează că activitățile sportive care necesită reacții rapide pot îmbunătăți timpul de reacție prin antrenarea atât a creierului, cât și a corpului. În plus, menținerea unui stil de viață activ socio-intelectual poate încetini îmbătrânirea cognitivă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte