„Termoelectrica” va renunța la turbinele pe care „le poate repara doar Federația Rusă”? Anunțul de pe pagina MIDR
SA „Termoelectrica” ar putea utiliza instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice, după ce recent a ieșit din funcțiune o turbină reparată de o firmă rusească, iar compania de la Chișinău nu mai poate produce energie electrică pe bază de păcură, combustibil mai ieftin decât gazele naturale.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării regionale (MIDR) a publicat pe pagina sa oficială un anunț privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei centrale noi de cogenerare, care să înlocuiască instalațiile existente la SA „Termoelectrica”.
CITIȚI și „Termoelectrica” oferă primele DETALII despre AVARIA produsă la blocul energetic nr. 3, sursa I, care a fost ținută în SECRET
„În cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială, a fost publicată solicitarea de expresii de interes (prima etapă de selectare a unei companii de consultanță) pentru servicii de consultanță în vederea elaborării Studiului de fezabilitate pentru instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice pentru „Termoelectrica” S.A. Elaborarea studiului de fezabilitate reprezintă următorul pas pentru pregătirea unor investiții importante de modernizare a infrastructurii energetice a republicii – construirea unei centrale noi moderne de cogenerare de înaltă eficiență, care să devină principala sursă de producere a energiei termice pentru mun. Chișinău și o importantă sursă de producere a energiei electrice în sistemul energetic național”, cităm din anunț.
Aceeași sursă detaliază că, în cadrul Studiului, urmează să fie examinate diferite tehnologii moderne, soluții de combustibili, tehnologii complementare, vor fi elaborate modele energetice, tehnice, economice și financiare pentru a fi identificată soluția optimă și strategia de investiții, propuse spre implementare.
CITIȚI și Igor Munteanu, liderul CUB: Turbina de la „Termoelectrica” a fost echipată în Transnistria până a fi instalată la Chișinău. „Probabilitatea ca acesta este un SABOTAJ intenționat este de 99%”
Construirea unei noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență va juca un rol important în asigurarea securității energetice a R. Moldova și dezvoltarea sistemului energetic național. În același timp, va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.
Menționăm că reparația turbinei și generatorului nr. 3 Termoelectrica de la „Termoelectrica” a iscat un adevărat scandal, după ce rezultatele licitației inițiale au fost anulate și s-a negociat direct cu reprezentanții unei companii rusești, incluse pe lista sancțiunilor internaționale. Atunci, responsabilii de acest domeniu declarau că instalația este de tip sovietic și putea fi reparată doar de agenți economici din Federația Rusă. La câteva săptămâni după instalare, această turbină a cedat pe 10 noiembrie curent și nu este funcțională nici acum.
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului
Republica Moldova se retrage de la concursul Eurovision 2025: „Selecția națională din acest an a evidențiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice”
Cele zece ministere și agenții din R. Moldova cu ZERO servicii digitalizate: Guvernul bifează o rată generală de 59%