Terapia Intensivă din spitalul de la Râmnicu Sărat, pe mâinile unui medic din R. Moldova! Andrei Cemurtan: „Marea necunoscută e ce se întâmplă în viitor cu pacientul COVID-19”
Un medic de 35 de ani, originar din Republica Moldova, este singurul specialist de Terapie Intensivă (ATI) care a lucrat de la începutul pandemiei în spitalul suport din Râmnicu Sărat, România. Timp de cinci luni, tânărul medic Andrei Cemurtan a avut grijă de toți pacienții aflați în stare gravă care au avut nevoie de tratament special la ATI. A gestionat situații total necunoscute, însă nu a abandonat lupta niciun moment. De luna aceasta, un medic ATI de la Spitalul Județean Buzău s-a alăturat echipei de la Rm.Sărat, astfel că dr.Cemurtan va putea avea primul moment de respiro de la începutul crizei sanitare, scrie sansanews.ro.
La Râmnicu Sărat, în spitalul suport COVID-19, un medic ATI de 35 de ani se luptă cu necunoscutele care stau în spatele infecției cu SARS-CoV-2. În cinci luni de când a apărut primul caz în județul Buzău, Andrei Cemurtan, singurul medic specialist ATI din spitalul de la Râmnicu Sărat, a cunoscut iadul și raiul, totul într-o succesiune rapidă:
„E o perioadă destul de dificilă pentru întreg sistemul de sănătate. Pe terapie ajung cei mai grav pacienți. Ce am observat de la începutul pandemiei este faptul că numărul cazurilor medii și grave, acum, este destul de mare, în creștere, pacienții ajung și cu alte patologii asociate COVIDULUI, cu cât sunt mai multe comorbidități, prognosticul poate fi mai redus. Pacienții cu probleme, cu diabet, pacientul cardiac, obez, pacienții cu o imunitate deficitară au prognostic rezervat și când ajung aici e o luptă destul de dificilă. E foarte greu sa te exprimi mai ales în primele zile asupra prognosticului. Am învățat foarte multe în această luptă, acum nu mai e ca la început, acel stres de a te echipa, de a aborda un pacient, am învățat din mers. În continuare, e foarte dificil echipamentul, costumul, este un efort să rezistăm multe ore și sa abordăm pacientul critic, însă luptăm pentru fiecare în parte, la fel de mult”.
Medicul nu și-a încheiat misiunea când pacientul a plecat pe propriile picioare acasă, după două teste negative. Marile necunoscute ale COVID-19 îi fac pe salvatori să aibă temeri și după ce închid ușa în spatele unui pacient care pleacă:
„Nu știm ce complicații are această boală pe termen lung pentru pacienți. Observăm leziunile pulmonare se lasă cu fibroze pulmonare, care sunt un proces ireversibil. E greu de spus ce se va întâmpla cu pacienții în următorii ani”.
Tânărul medic dezvăluie, totodată, un aspect îngrijorător. În ultima vreme, a scăzut vârsta pacienților care ajung la Terapie Intensivă. Dacă până acum, aveau nevoie de astfel de tratament la Terapie Intensivă bătrânii de peste 80 de ani, cum ajung să aibă nevoie de oxigen pentru a putea respira, persoane de 60-65 de ani.
„Nu mai e un criteriu vârsta. Din pacienții care au ajuns la Terapie Intensivă cel mai vârstnic avea 94 de ani. Am avut și pacienți cu vârste plus 85 care au făcut față bolii și au ieșit sau nu COVIDUL a fost cauza decesului. Copii n-am avut la Terapie Intensivă. Cei mai tineri pacienți care au ajuns la Terapie Intensivă au avut 25-26 ani, dar nu au fost decese în cazul lor. Majoritatea care ajung la terapie mai au și alte boli, dar in ultima perioadă am constatat ca pacienții nu mai sunt cei de acum 4 luni. Ne intâlnim cu pacienți fără patologii cunoscute, pacienți cu vârste între 60-65 într-o insuficiență respiratorie acuta, care necesită oxigen în cantitate mare și după ce facem investigațiile observăm că sunt niște leziuni extinse și pacienții fac și ei față, dar sunt atât de mari leziunile încât nu-ti vine să crezi că mai respiră. Evoluția e surprinzătoare în majoritatea cazurilor. Pe de altă parte, am constatat că un test negativ nu înseamnă că ești și vindecat și poți să ieși din spital. Sunt situații în care un pacient are test negativ, dar nu poate ieși nici măcar de la terapie intensivă”.
Medicul Andrei Cemurtan are 35 de ani, este singurul medic de Terapie Intensivă care a lucrat în spitalul suport din Rm.Sărat de la debutul pandemiei, făcând față tuturor pacienților în stare gravă.
Dr. Cemurtan vine din Republica Moldova, are studii făcute la Chișinău, la București, dar și în Belgia, locul de muncă de la spitalul din Rm.Sărat fiind primul pentru el.
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina