12:32:32 20.02.2025
Stiri

Tensiuni între Igor Grosu și Procuratura Anticorupție: Dispute asupra procesului de vetting și fiabilitatea informațiilor

TOP 17.02.2025 15:16 Vizualizări578 Autor: ZiarulNational
Tensiuni între Igor Grosu și Procuratura Anticorupție: Dispute asupra procesului de vetting și fiabilitatea informațiilor

Recent, spicherul a reluat criticile asupra Procuraturii, acuzând-o de lipsa de rezultate și sugerând comasarea cu PCCOCS. La ultima sa intervenție, Igor Grosu a susținut că procesul de vetting este încetinit intenționat de procurori, care ar iniția dosare penale. În replică, Procuratura Anticorupție a negat aceste acuzații, subliniind că informațiile sunt neadevărate.

„Aceste declarații sunt eronate și nu reflectă realitatea. În prezent, Procuratura Anticorupție nu gestionează niciun dosar legat de membrii comisiilor de evaluare externă sau secretariatele acestora, și nici dosare care să întârzie procesul de vetting”, se afirmă în comunicatul Procuraturii Anticorupție. Conform autorităților anticorupție, de-a lungul activității a fost procesat un număr semnificativ de solicitări: 11 din partea comisiei de evaluare a procurorilor, 30 de la comisia de evaluare a judecătorilor și 10 de la comisia Pre-Vetting.

„După verificări detaliate, Procuratura Anticorupție a furnizat informațiile necesare comisiilor. Între august 2022 și iunie 2024, au fost primite cereri pentru a verifica 686 de procurori/judecători și familiile acestora de la Comisiile Pre-Vetting și Vetting și Consiliul Superior al Magistraturii. În anumite solicitări, Comisia Vetting a cerut verificarea a 162 și respectiv 102 persoane. Răspunsurile noastre au fost expediate între 8 și 13 zile, în funcție de numărul de persoane implicate…”, se explică în comunicat.

Din perspectiva legii, urmărirea penală a angajaților secretariatelor sau a membrilor comisiilor nu poate fi inițiată fără acordul comisiei responsabile. „În 2023, noi am primit o singură plângere privind activitatea unui membru al comisiilor, dar faptele nu au fost confirmate, astfel că s-a emis o ordonanță de refuz pentru inițierea urmăririi penale”, adaugă Procuratura Anticorupție.

Procuratura face apel la responsabilitate maximă în discursurile politice și la prezentarea de afirmații bazate pe fapte. „Având în vedere falsitatea completă a informațiilor transmise către Președintele Parlamentului de surse sau instituții nenumite, și caracterul calomnios al acestora, solicităm transmiterea publicului a identității celor care au furnizat informații false”, precizează comunicatul. Totodată, Procuratura reamintește că Parlamentul a stabilit protecții legale pentru membrii Comisiilor, aceștia având imunitate pentru opiniile exprimate în funcție și putând fi cercetați penal numai cu consimțământul Procurorului General și al comisiei respective, sau în cazuri flagrante, fără acest acord.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte