TENSIUNI în KOSOVO // Președinta Osmani, la Summitul CPE din R. Moldova: „Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”. Cum a răspuns liderul sârb
Serbia trebuie să înceteze activităţile de destabilizare a Kosovo pentru a pune capăt violenţelor din nordul ţării, a declarat joi preşedinta kosovară Vjosa Osmani la Bulboaca, R. Moldova, înaintea Summitului Comunității Politice Europene.
„Provocarea vine din partea Serbiei, o ţară care încă trebuie să se împace cu trecutul său”, a declarat Osmani pentru Reuters.
„Situaţia este tensionată, dar trebuie să ne asigurăm că restabilim statul de drept în Kosovo şi să înţelegem că ameninţarea vine din partea Serbiei care neagă existenţa Kosovo ca stat suveran”.
Osmani a declarat că Serbia susţine în mod activ „structuri ilegale” în Kosovo pentru a destabiliza ţara din interior.
„Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”, a spus ea. „El încă nu a demonstrat acest lucru”.
De partea cealaltă, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut, tot de la Bulboaca, autorităţilor kosovare să retragă ceea ce el a numit „pretinşi primari” din nordul Kosovo pentru a dezamorsa o criză care a declanşat violenţe, transmite Reuters.
La sosirea la cel de-al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene în Republica Moldova, Vucic a declarat că o astfel de măsură ar fi „cea mai puternică mişcare” care ar putea rezolva criza.
Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primari etnici albanezi s-au instalat în zona cu majoritate sârbă după alegerile din aprilie boicotate de sârbi. SUA şi aliaţii lor au criticat Priştina pentru această decizie.
În ciocnirile de luni au fost răniţi 30 de soldaţi NATO şi 50 de manifestanţi sârbi.
Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.
Cele două ţări negociază normalizarea relaţiilor lor pe baza unui nou plan al UE, susţinut de Statele Unite, într-un proces frecvent întrerupt de izbucnirea tensiunilor.
De ce Krasnoselski refuză ajutorul Ucrainei, pentru a pune IMEDIAT capăt crizei? ISW: Cooperarea ar reduce prețurile la energie cu peste 30% pentru toată R. Moldova, dar ar compromite poziția Rusiei de ,,salvator" al regiunii separatiste
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, dar și regiunii noastre"
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”