Temeri mari la nivelul conducerii UE: „Un război de mare intensitate în Europa nu mai e o fantezie”. Cel mai explicit avertisment al șefului diplomației UE
Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, deoarece un conflict la scară largă pe continent, dincolo de Ucraina, „nu mai este o fantezie”, a avertizat marți Josep Borrell, pentru prima dată când șeful diplomației UE prezintă amenințarea Moscovei atât de explicit, scrie Financial Times, potrivit Hotnews.
„Rusia amenință Europa”, atât prin războiul pe care îl poartă în prezent în Ucraina, cât și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE, a declarat marți Josep Borrell, într-un discurs rostit la Bruxelles.
„Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru”, a spus oficialul. „Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, a întărit el.
Este pentru prima dată când fostul ministru de externe spaniol a prezentat amenințarea rusă atât de explicit, după avertismentele recente ale șefilor militari și ale liderilor din nordul Europei cu privire la riscul unor noi atacuri rusești dincolo de Ucraina, scrie Financial Times.
În ultimii doi ani, conflictul de la granița UE a dezvăluit limitele capacităților militare ale blocului comunitar. Statele membre au donat echipament militar vital Ucrainei, dar au fost nevoite să admită că nu îi pot oferi necesarul de obuze - un element de bază al conflictului de uzură aflat în desfășurare.
Industria europeană face eforturi pentru a spori producția, dar lucrurile se mișcă deocamdată încet.
De asemenea, conflictul a generat temeri că SUA s-ar putea retrage din rolul său de garant de securitate pe termen lung, neliniștea fiind provocată de declarațiile lui Donald Trump și de perspectiva ca acesta să revină la Casa Albă în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie.
„Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă din timpul Războiului Rece, ar putea să nu mai fie deschisă tot timpul”, a declarat Borrell, marți.
„Poate că, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne vom putea baza pe America pentru a ne proteja”, a spus el. „În cadrul unei alianțe, prioritățile pentru fiecare membru în parte se pot schimba”, a adăugat oficialul.
Mai mulți lideri militari europeni au avertizat în ultimele luni că un conflict extins pe continent nu mai poate fi exclus, unele analize sugerând că Rusia se pregătește pentru un astfel de scenariu.
În luna ianuarie, mai mulți generali de rang înalt au spus că Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă.
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat și el în ianuarie că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, însă a estimat că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.
În martie, o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a sugerat că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO.
Deși amenințarea nu este iminentă, este posibil să se întâmple mai devreme decât au presupus anterior unii analiști occidentali, a subliniat ISW în cea mai recentă analiză.
În ciuda avertismentelor, Moscova a semnalat recent că nu are nicio intenție de a intra într-un conflict cu o țară NATO.
VIDEO // Peste 100 de căprioare, surprinse în Rezervația științifică „Plaiul Fagului”
Premieră la Procuratura Anticorupție: Dotată cu echipamente care îi vor permite să efectueze măsuri speciale de investigație de sine stătător
„Ordinul Republicii” și alte distincții de stat pentru mai multe personalități, de Ziua Culturii Naționale: „Cultura este puntea cea mai de preț, este expresia vie a sufletului și tradițiilor noastre”