VIDEO // Tehnologia 6G nouă va revoluționa lumea. Oamenii ar putea fi folosiți ca antene
Tehnologia 6G ar putea însemna viitorul telecomunicațiilor din lume, iar aceasta s-ar baza pe Visible Light Communication (VLC), în care cercetătorii ar folosi oamenii pe post de antene. Cercetătorii de la Universitatea Amherst din Massachusetts, Statele Unite, cred că folosirea oamenilor ca parte a sistemului de antene oferă cea mai eficientă modalitate de a colecta energie reziduală.
Oamenii de știință au început deja să investigheze Visible Light Communication (comunicații prin lumină vizibilă), practic o versiune wireless a fibrei optice, care folosește fulgere de lumină pentru a transmite informații, potrivit Popular Mechanics.
La nivel mondial în 2021, tehnologia 5G era de-abia la început, ea fiind disponibilă în peste 1.336 de orașe din întreaga lume, din 61 de țări, conform unui studiu întocmit de Viavi Solutions. Însă, aceasta se dezvoltă accelerat pe tot globul, creșterea din 2021 fiind de 350% față de anul precedent.
Rețelele 5G funcționează în frecvențele situate între 30 și 300 Gigahertz, care sunt de 10 până la 100 de ori mai mari decât rețeaua anterioară 4G. Având în vedere istoria marșului nesfârșit al tehnologiei, este inevitabil ca 5G să fie înlocuită cu o nouă rețea în viitor. Pur și simplu nu este complet clar ce va fi o tehnologie 6G.
Între timp, în noul studiu publicat recent, experții de la Universitatea Amherst Massachusetts au descoperit că oamenii pot juca un rol crucial în eficientizarea VLC prin utilizarea corpului lor ca purtător pentru cuprul spiralat pentru a capta energia reziduală din VLC. Autorul principal al studiului Jie Xiong, profesor la UMass Amherst de științe informaționale și informatice, a explicat:
„VLC este un fenomen destul de simplu și interesant. În loc să folosească semnale radio pentru a trimite informații fără fir, folosește lumina de la LED-uri care se pot aprinde și stinge, de până la un milion de ori pe secundă”.
Becurile cu LED-uri pot transmite apoi date și „orice lucru cu o cameră, cum ar fi smartphone-urile, tabletele și laptopurile noastre ar putea fi receptoare”, spune Xiong.
Dezavantajul VLC vine de la o rată mare de „scurgere” de energie cu emiterea de semnale de unde radio pe un canal lateral. Cercetătorii cred că, dacă pot colecta energia de radiofrecvență (RF) irosită, o pot folosi la bun sfârșit prin alimentarea dispozitivelor electronice mici.
După ce au experimentat cu fire, bobine și alte structuri, oamenii de știință au realizat că, corpul uman oferă cel mai bun mediu - de până la 10 ori mai bun decât orice alt set testat - pentru amplificarea capacității unei bobine de cupru de a colecta energie RF scursă.
Apoi au construit o brățară – un gadget ieftin care este menit să fie purtat pe antebraț, dar care se poate adapta într-un inel, centură sau colier – pentru a recolta energia pierdută.
Cuplarea bobinelor de cupru cu sistemele VLC folosește oamenii ca antene pentru a alimenta tehnologia pe care o folosesc. „În cele din urmă”, spune Xiong, „dorim să putem recolta energie reziduală din tot felul de surse pentru a alimenta o tehnologie 6G viitoare”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania