Teatrul românesc, în liceele din republică
Aport // „Susținem înfrățirea liceelor care poartă aceleași nume de personalități, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă…”
Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” a invitat trupa artistică „I. L. Caragiale” din Ilfov-București, care la sfârșitul săptămânii trecute a avut mai multe spectacole atât la Chișinău, cât și în alte localități ale republicii.
Ei au prezentat un spectacol omagial - „Eminescu al românilor” - în colaborare cu actori din Republica Moldova, dar și piesa „Extaz și agonie”, dramatizare după nuvela ,,Două loturi” de I. L. Caragiale. Trupa este alcătuită din actori amatori, care au o pasiune pentru teatru și o fac din plăcere. În cadrul acesteia sunt și doi studenți din Republica Moldova, care se află la București.
„La Chișinău se simte românește”
Ideea a apărut din dorința de a realiza un schimb de experiență și de a prezenta în teritoriu „o parte din cultura veritabilă românească, care există în teatrele din București”, spune unul din organizatorii proiectului, Anatol Ursu.
Atunci când există idei de colaborare, cei de la București sunt foarte deschiși. „Dacă la Chișinău se simte românește, atunci la București acest sentiment este și mai intens”, spune Anatol, care este și unul din voluntarii Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”. Astfel, fiecare invitație este o oportunitate de a promova cultura românească, de aceea peste Prut „găsim doar uși deschise și bunăvoință”, mai adaugă voluntarul.
Edificiul teatrului - barieră
Evenimentul a avut loc în orașele Chișinău, Bălți, Cahul și în satul Lozova din raionul Strășeni. Aproape în toate localitățile spectacolele s-au desfășurat în licee. „Este o locație mai accesibilă pentru tineri, grupul-țintă al mișcării civice, astfel le-a fost ușor elevilor să asiste la piesele prezentate”, remarcă organizatorul. S-ar fi putut opta pentru teatre, dar „imaginea aceasta de edificiu al teatrului pune o barieră în fața celor care nu au mers niciodată la un spectacol”, opinează Anatol Ursu.
Actorii au prezentat și un spectacol omagial dedicat marelui poet român Mihai Eminescu. „Ei au vrut să vină în preajma zilei de naștere a poetului, însă noi abia acum am avut posibilitate să îi primim”, menționează Mihaela Bucătaru, o altă voluntară a mișcării civice.
Teatru în teritoriu
Proiectul nu a avut parteneri, astfel actorii amatori au fost cazați pe la casele voluntarilor. „E o practică pe care o folosim foarte des. Și noi când plecăm la București, de asemenea nu căutăm cazare în hoteluri sau pensiuni, dar mergem la colegii noștri de acolo”, povestește Anatol.
Totodată, organizatorii au ales ca piesele să fie jucate și în alte orașe din republică, deoarece se reproșează faptul că tot ceea ce se întâmplă e în Chișinău și restul republicii rămâne cumva în afara ariei de acțiuni. „De aceea, ne-am propus să mergem la Cahul și la Bălți care, până la urmă, sunt tot orașe românești și tinerii de acolo merită să privească spectacole prezentate de actori din România”, consideră organizatorul.
Înfrățirea liceelor
Pe moment, mișcarea civică este în plină campanie de recrutare a studenților. „Tinerii Moldovei” își propune să fie în 2015 o organizație de și pentru studenți. Acest proces de recrutare va culmina cu prezentarea oficială a mișcării, care va avea loc vineri, 27 februarie, la Teatrul de revistă „Ginta Latină”. Sunt așteptați elevi, studenți, dar și tineri care nu sunt la liceu, colegiu sau universitate.
Mișcarea civică are o colaborare strânsă cu platforma unionistă „Acțiunea 2012”. „Nu avem înfrățirea organizațiilor, dar susținem înfrățirea localităților de pe cele două maluri ale Prutului. De asemenea, ne aducem aportul la înfrățirea liceelor care poartă aceleași nume de personalități, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Coșbuc etc.”, precizează Anatol Ursu.
„Adoptă un liceu”
O altă inițiativă este campania „Adoptă un liceu”, care este destinată parlamentarilor din România. Aceștia au ocazia să „adopte” un liceu din Republica Moldova și să aibă grijă de el, preocupându-se de donații de carte și alte materiale necesare. „Astfel, liceele noastre vor dispune de un schimb cultural și un ajutor social benefic”, menționează organizatorii.
„Tinerii Moldovei” promit că vor veni și în acest an cu noi inițiative și proiecte culturale, sociale, care ne vor apropia și mai mult de România.
22:22 și mai departe: ce înseamnă când vezi aceleași numere pe un ceas
De ce Krasnoselski refuză ajutorul Ucrainei, pentru a pune IMEDIAT capăt crizei? ISW: Cooperarea ar reduce prețurile la energie cu peste 30% pentru toată R. Moldova, dar ar compromite poziția Rusiei de ,,salvator" al regiunii separatiste
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, dar și regiunii noastre"