Teatrul Național SATIRICUS I.L Caragiale își deschide noua stagiune cu PREMIERA spectacolului „Casa” de M. Gorki, în regia lui Dumitru Acriș: „Oglindă vie a realităților din zilele noastre”
Teatrul Național SATIRICUS I.L Caragiale anunță deschiderea celei de-a XXXII stagiuni cu premiera spectacolului „Casa” după M. Gorki, în regia regizorului Dumitru Acriș (Moscova).
Premiera spectacolului „Casa”, unul dur, neordinar și emoționant, va avea loc pe 19 septembrie la ora 18.30, iar piesa aduce în prim-plan relațiile dintre părinți și copii, tradițiile familiale și realitățile societății de azi.
„Este prima mea montare la Chișinău și reprezintă un examen atât pentru mine, cât și pentru artiști, dar și pentru spectatori”, a declarat regizorul Dumitru Acriș.
În opinia directorului general al Teatrului Național SATIRICUS I.L. Caragiale, Alexandru Grecu, marea dramă a familiei Jeleznov, deși a fost descrisă de M. Gorki cu un secol în urmă, este o oglindă vie a realităților din zilele noastre, din societatea noastră așa-zis capitalistă. Spectacolul ne prezintă povestea unei familii, este o narațiune dură despre părinți și copii, vise și speranțe, despre dragostea maternă – puternică, impulsivă, care poate fi distructivă. Scrisă de dramaturg într-un moment critic, piesa capătă acum un sens special, spune Alexandru Grecu.
Din distribuția spectacolului fac parte Elena Oleinic, Alexandr Shishkin, Irina Rusu, Ion Grosu, Alexandrina Grecu, Gheorghe Gușan, Nadejda Crîlov, Alexandru Crîlov, Olga Anghelici, Roman Malai.
Dumitru Acriș a absolvit Universitatea de Artă Teatrală GITIS din Moscova, Rusia, Facultatea Regie Teatru, specialitatea Regie, Teatru, Dramă, clasa renumitului profesor Leonid Heyfets. Este stabilit la Moscova și a montat texte de A. Ostrovsky, I. Turgheniev, B. Brecht, W. Shakespeare, F. Dostoevsky, N. Erdman, Ken Kesey, M. Bulgakov, Eugene O'neill, W. Goethe, A. Cehov, A. Soljenițin, M. Gorki atât în Federația Rusă, cât și în alte țări din Europa.
Spectacolele sale au fost prezentate în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de teatru din Franța, Scoția, România, Coreea de Sud, Federația Rusă, Turcia, Marea Britanie etc.
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”