Teatrul Național „Mihai Eminescu” duce „Dosarele Siberiei” în Europa! Petru Hadârcă: „E un turneu de anvergură, ne ajută foarte multă lume. Spiritual, noi suntem integrați în Uniunea Europeană”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) va prezenta, în perioada 14 - 26 octombrie curent, spectacolul „Dosarele Siberiei” la Praga, Bruxelles, Berlin și Bistrița, acesta fiind cel mai amplu turneu din istoria Naționalului de la Chișinău.
Spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă, a fost realizat după memoriile victimelor represiunilor comuniste Ecaterina Chele, Margareta Cemârtan-Spânu și Ion Moraru, coautor scenariu – Petru Hadârcă. Amintim că „Dosarele Siberiei” a obținut Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITEM din 2020 și Premiul pentru regie și scenariu în teatru-document la Gala revistei culturale „Rinocerul” din București, în 2021.
Petru Hadârcă: „Am emoții foarte mari!”
Trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” are de parcurs 4 500 de kilometri. Înainte de a porni la drum, directorul TNME Petru Hadârcă ne-a mărturisit că are emoții privind acest turneu de anvergură.
„Am emoții foarte mari! Pentru că sunt săli diferite, pentru că trebuie să facem față și tehnic, și din punct de vedere artistic. Pentru că sunt costuri foarte mari, pentru că sperăm să vină public. La Festivalul PALM OFF FEST din Praga vor fi oameni de teatru din diferite țări, profesioniști remarcabili, și suntem emoționați, vrem să vedem cum vor reacționa. Mai este și bariera lingvistică. La Bruxelles și Berlin, contăm mult pe conaționalii noștri din R. Moldova și din România. La Bistrița, nu mai avem o barieră lingvistică, sperăm că bistrițenii vor fi dornici să ne cunoască experiența și să empatizeze cu povestea noastră”, a declarat Petru Hadârcă pentru Ziarul NAȚIONAL.
Turneul e în concordanță cu opțiunea pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Spiritual, noi suntem integrați în Uniunea Europeană. La modul practic, parțial beneficiem de unele avantaje – deja putem face turneul, pentru că avem pașapoarte românești sau biometrice, deci ne putem deplasa liber. În rest, o să vedem acolo cum funcționează lucrurile: cum vom trece hotarele, cum vom circula etc. Ne ajută foarte multă lume, oameni concreți, concetățenii noștri”, afirmă Petru Hadârcă.
Angela Ciobanu: „E necesar să vorbim de încercările prin care au trecut cei deportați, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete”
Actrița Angela Ciobanu, interpretă a două roluri în „Dosarele Siberiei”, ne-a spus că, de când activează la TNME, acesta e cel mai mare turneu al Naționalului.
„E un omagiu al nostru dedicat celor duși în vagoane de vite în Siberia, e un îndemn de a nu uita prin ce chinuri au trecut oameni nevinovați, trimiși în Gulag, mulți nu s-au mai întors niciodată. E necesar să vorbim de încercările prin care au trecut cei deportați, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Turneul e foarte important pentru noi și cred că ne apropie de ziua când R. Moldova va intra în Uniunea Europeană”, susține Angela Ciobanu.
Duminică, 15 octombrie, spectacolul „Dosarele Siberiei” va fi prezentat la Praga, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional PALM OFF FEST organizat de Teatrul Divadlo podPalmovkou. Spectacolul va fi subtitrat în limbile cehă și engleză. Traducerea în limba ceha a fost realizată de Jiri Nasinec, unul dintre cei mai atenți, prolifici și constanți traducători din literatura română, în cehă.
Pe data de 19 octombrie, spectacolul „Dosarele Siberiei” va fi jucat la Bruxelles, în sala Espace Lumen.
Următoarea destinație va fi Germania, Berlin, unde trupa TNME va fi găzduită de Institutul Cultural Român, pe 22 octombrie.
Turneul se va încheia pe 25 octombrie cu o reprezentație la Bistrița, România, în sala Palatului Culturii.
Pentru organizarea turneului TNME în Cehia, Belgia, Germania și România, au fost depuse eforturi mari, în proces implicându-se Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ambasadele Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg, în Republica Cehă și Sfântul Scaun, în Republica Federală Germania; au contribuit Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Ambasada Republicii Cehe în R. Moldova, Ambasadele României în Regatul Belgiei și în Republica Federală Germania, Reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Bruxelles și Berlin, instituții publice și organizați neguvernamentale.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania