Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, la Chișinău: Spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” aduce lumină, speranță, e despre victoria binelui asupra răului
Pe 21 septembrie va fi prezentat, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko, în regia lui Ivan Uryvskyi. Naționalul de la Kiev participă a doua oară la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, aducând de data aceasta o comedie satirică după textul unui scriitor clasic ucrainean.
Miercuri, 20 septembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) a avut loc o conferință de presă consacrată turneului trupei ucrainene la Chișinău, moderată de Maria Pilchin, secretar literar al TNME.
„Noi toți suntem ATÂT DE APROAPE de un război, dar colegii noștri de la Kiev sunt chiar în teatrul acestui război declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Ne exprimăm solidaritatea și admirația față de rezistența, dârzenia și hotărârea lor de a lupta pentru libertate”, a declarat Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
„Împărtășim aceeași aspirație spre libertate și mergem în aceeași direcție, europeană”
Dmytro Bogomazov, prim-regizor al Teatrulului Național „Ivan Franko” din Kiev, a mulțumit pentru susținerea din partea publicului de la Chișinău: „Când venisem prima dată în Republica Moldova, în 2022, știam că vom reveni, pentru că am simțit imediat căldura colegilor de breaslă din Chișinău și a oamenilor de aici. Împărtășim aceeași aspirație spre libertate și mergem în aceeași direcție, europeană. Între noi există nu doar comunicare, ci și o colaborare strânsă, vom realiza și în continuare proiecte comune. Felicitări pentru acest eveniment frumos – Reuniunea Teatrelor Naționale Românești”.
Din partea Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova a vorbit soția Ambasadorului ucrainean, Olesea Shevchenko.
„Domnul Ambasador vă transmite salutări cordiale. Dragi prieteni, aș dori să vă mulțumesc pentru solidaritatea cu poporul ucrainean, pentru sprijinul oferit în diferite domenii, în particular pentru inițiativa de a declara anul 2023 Anul Culturii Ucrainene în Republica Moldova. Mulțumiri Ministerului Culturii al R. Moldova și Biroului de Cooperare al Elveției, care a finanțat turneul Teatrului Național din Kiev la Chișinău. Mulțumim Teatrului Național „Mihai Eminescu”, directorului Petru Hadârcă pentru eforturi uriașe de a organiza acest festival.
În 2023 sărbătorim 245 ani de la nașterea clasicului ucrainean Hryhorii Kvitka-Osnovianenko și 190 de ani de când el a scris lucrarea „Vrăjitoarea din Konotop”. Hryhorii Kvitka-Osnovianenko e o importantă personalitate în cultura ucraineană, fondator al primului teatru profesionist, cel din Harkiv (a. 1812). O stradă din Harkiv poartă numele acestui scriitor umanist și anume această stradă a fost vandalizată de năvălitorii ruși pe 3 martie 2022. Cultura ucraineană e vânată de un inamic ce încearcă să ne distrugă ca națiune, dar nu va câștiga niciodată. Victoria Ucrainei va fi victoria întregii lumi civilizate. Mulțumim Republicii Moldova pentru sprijinul oferit. Acum, în republica dumneavoastră trăiesc 120 de mii de ucraineni refugiați. Vă mulțumim pentru ajutor și-i dorim R. Moldova un viitor european. Luptătorii noștri apără Ucraina pe front, iar oamenii de artă apără cultura prin creația lor”, a spus Olesea Shevchenko, rostind o parte din discurs în limba română.
Moderatoarea Maria Pilchin a mărturisit că înțelege limba ucraineană, o vorbește, dar și-ar dori să o studieze mai aprofundat: „E necesar să știm ce scriu, ce spectacole montează vecinii, a venit timpul să ne cunoaștem reciproc prin teatru, film, literatură, dans, chiar prin gastronomie”.
15 oameni din colectivul Teatrului Național „I. Franko” de la Kiev luptă pe front
La conferință a mai vorbit Ivan Uryvskyi, regizorul spectacolului adus de la Kiev: „Demult am visat să montez „Vrăjitoarea din Konotop” după povestirea lui Hryhorii Kvitka-Osnovianenko. Povestea pe care ne-o spune autorul, după părerea mea, e destul de actuală. Pentru mine a fost importantă tema alegerii între două forțe – Lumina și Întunericul. Vreau să amintesc că Hryhorii Kvitka-Osnovianenko este autorul care a scris prima proză în limba ucraineană, e considerat „tatăl prozei ucrainene”. Prețuim cultura noastră ucraineană, revenim mereu la literatura clasică ucraineană. Spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” a fost creat când războiul era în toi. E o comedie burlescă, foarte bine primită de publicul ucrainean, ea transmite speranță, încredere că binele va învinge răul. E foarte interesant pentru noi să vedem cum va reacționa publicul de la Chișinău, vă mulțumim că ne-ați invitat”.
Actorul Andrii Saminin recunoaște că, după 18 luni de război, atmosfera pașnică de la Chișinău îi pare foarte neobișnuită: „Sunt emoționat și dintr-un motiv personal. Cu 50 de ani în urmă, pe această scenă a Naționalului de la Chișinău a evoluat mama mea, artistă, eu aveam pe atunci un an. Voi juca cu mari emoții și cu bucuria de a vă prezenta o producție teatrală îndrăgită de ucraineni”.
Am mai aflat la conferința de presă că 15 oameni din colectivul Teatrului Național „I. Franko” de la Kiev luptă pe front, recent a murit unul dintre colegi. Ni s-a mai spus că „Vrăjitoarea din Konotop” e unul dintre cele mai apreciate spectacole, biletele până în luna decembrie deja sunt vândute.
Programul detaliat al evenimentului poate fi accesat pe pagina oficială a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"