Teatru social în școlile din R. Moldova: campanie împotriva bullyingului și discriminării


UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării anunță lansarea inițiativei privind teatrul social în instituțiile de învățământ din R. Moldova, ca parte integrantă a campaniei naționale „Învățăm împreună”, menită să aducă schimbări comportamentale și sociale în favoarea incluziunii educaționale a copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale.
Inițiativa își prepune să faciliteze crearea unui mediu incluziv în școli, reducând bullying-ul, stigmatizarea și discriminarea în special a copiilor cu dizabilități, cerințe educaționale speciale (CES), copiii refugiați și cei proveniți din grupuri etnice minoritare.
Reprezentațiile de teatru social se vor desfășura în 60 de școli din R. Moldova și vor fi organizate de organizația „DIALOG ALTERNATIV”. Până la finalul anului, 4 800 de copii și adolescenți vor învăța despre bullying și stigmatizare și cum să le combată pentru a crea un mediu echitabil și incluziv.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat importanța abordării fenomenului de bullying, descriindu-l ca un aspect care persistă în unele instituții de învățământ. El a afirmat că ministerul dorește eradicarea acestui fenomen și crearea unui mediu sigur pentru toți elevii.
Evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Hyperion din Durlești, unde sunt peste 1 716 elevi, incluzând 20 de copii cu cerințe educaționale speciale.
„Vă invit să fiți empatici și să înțelegeți emoțiile altor copii, având încredere că fiecare dintre voi este minunat și capabil de realizări mari cu puțin efort și încurajare”, a declarat ministrul.
Un studiu din 2024 arată un progres în integrarea copiilor cu cerințe speciale, cu 40% dintre îngrijitori favorizând educația generală, față de 23% anterior. În plus, deschiderea profesorilor către incluziunea educațională a crescut la 60%, comparativ cu 41% în 2018.
Discriminarea continuă să fie o problemă în școlile din R. Moldova, accentuându-se pe măsură ce elevii progresează în ciclurile școlare. Inițiativa de teatru social vine în sprijinul combaterii acestei probleme.
Maha Damaj, reprezentantă UNICEF în Moldova, a declarat: „Această campanie nu este doar despre conștientizare, ci despre schimbarea scenariilor care i-au pus pe mulți copii - cu dizabilități, minorități etnice sau refugiați - în roluri secundare. Ei sunt protagoniști, la fel ca orice alt copil”.
Teatrul social este o metodă testată de schimbare comportamentală, implică audiența activ, invitând elevii, profesorii și părinții să intervină și să propună soluții constructive într-un cadru sigur.
În 2024, din cei 460 835 de copii din grădinițele și școlile din R. Moldova, 11 471 erau cu cerințe speciale.









































































