TEATRU // Autoare din România și Republica Moldova participă la proiectul „IdentitAR Feminin”, desfășurat în patru localități de peste Prut
Pe 7 septembrie, la Câmpulung Muscel va avea loc primul eveniment din cadrul proiectului „IdentitAR Feminin”, inițiat de Ada-Maria Ichim, critic dramatic. Va fi inaugurată o expoziție itinerantă și vor fi prezentate două spectacole-lectură: „Sfaturile Melaniei” de Irina Nechit, în lectura actorului Laurențiu Bănescu și „Fetița din debara” de Oana Jindiceanu, în lectura autoarei.
„IdentitAR Feminin” aduce în prim-plan, în peisajul cultural românesc, identitatea feminină abordată în teatru. Folosind texte recente, descoperite și curatoriate de către Ada-Maria Ichim, critic dramatic, proiectul se concentrează pe scrieri ale unor autoare din România și Republica Moldova, care explorează fațetele complexe ale personalității feminine.
Cele 10 dramaturge implicate în proiect – Inna Cebotari, Olga Macrinici, Irina Nechit, Nicoleta Esinencu, Mariana Starciuc, Oana Jindiceanu, Natalia Graur, Carolina Dutca, Theodora Sandu, Elise Wilk – abordează teme locale și istorii personale, dar cu valoare emblematică, într-un context amalgamat de influențe și stiluri”, menționează organizatorii evenimentului. Proiectul pornește de la texte, amplificându-le prin artă digitală, utilizându-le pentru a iniția discuții și interacțiuni cu publicul din România.
„IdentitAR Feminin” este un proiect digital-performativ inovator ce folosește realitatea augmentată pentru a prezenta instalații digitale care folosesc animație, muzică și sunet.
Instalațiile video sunt rezultatul colaborării dintre artiștii vizuali Sergiu Negulici, Ioana Nicoară cu duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma, Felix Petrescu) care semnează muzica, actorii Laurențiu Bănescu și Mădălina Mușat, interpreții versatili ai fragmentelor audio din textele dramatice. Instalațiile sunt implementate în realitatea augmentată prin colaborarea cu Sabin Șerban (Augmented Space Agency).
Călătorii în timp, în trecutul României comuniste, al Moldovei sovietice sau al războiului din Transnistria, ample mărturii poetice, livrate cu un scrâșnet vehement, povești de iubire încărcate de delicatețe construiesc o imagine polivalentă, reconstituind contextul socio-istoric și disecând problematica identității feminine. Din copilărie până la maturitate, din adolescență până la bătrânețe, personajele feminine trec în revistă aspectele universale: percepția rolului femeii în societate, identitatea națională într-un spațiu aflat la confluența multiplelor puteri străine, emigrarea masivă sau relația cu propriul corp. Proiectul pornește de la texte, amplificându-le prin artă digitală și experiență augmentată, utilizându-le pentru a iniția discuții și interacțiuni cu publicul local din România, contribuind la conștientizarea acestor teme și diversificarea ofertei dramaturgice locale.
Expoziția este itinerantă în patru orașe, unde este însoțită de spectacole lectură și dezbateri.
Programul evenimentelor:
*7 septembrie 2024, Convivial, Câmpulung Muscel;
*20 – 26 septembrie Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe;
*29 septembrie – 9 octombrie Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava;
*11 – 15 octombrie la Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania