14:24:28 24.04.2025
Stiri

Te-ai VACCINAT peste hotare și vrei să faci RAPELUL în R. Moldova? PRECIZĂRI de la MINISTER: „Cei care se vaccinează în două țări diferite riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare”

Actualitate 31.05.2021 17:38 Vizualizări1456
Te-ai VACCINAT peste hotare și vrei să faci RAPELUL în R. Moldova? PRECIZĂRI de la MINISTER: „Cei care se vaccinează în două țări diferite riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare”

Cetățenii R. Moldova care au primit prima doză de vaccin peste hotare pot face rapelul în R. Moldova, însă riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

„Persoanele vaccinate cu o doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotarele republicii și care au nevoie de a doua doză, dar se află pe teritoriul R. Moldova, pot beneficia de vaccin cu unele riscuri pe propria răspundere. R. Moldova nu deține tot portofoliul de vaccinuri prezente la nivel internațional. Astfel, unele vaccinuri pot lipsi din stoc”, avertizează MSMPS.

Sursa citată menționează că persoanele respective trebuie să se informeze, în prealabil, la Centrul de vaccinare dacă sunt vaccinuri disponibile.

„Vaccinul produs de Institutul Gamaleya (Sputnik – V) și cel de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) sunt într-un stoc limitat. Astfel, persoanele care se vaccinează trebuie să își administreze a doua doză la un interval de 21 de zile. Pentru o bună organizare și planificare de utilizare a dozelor, vaccinul este repartizat doar persoanelor care necesită două doze. Mai exact, persoanele care au fost vaccinate cu o doză peste hotare nu pot fi vaccinate cu a doua doză în R. Moldova”.

Cel mai mare risc pentru cei care doresc să se vaccineze în două state diferite e că, cel mai probabil, nu vor putea beneficia de un certificat valabil de vaccinare, care poate fi prezentat în cazul unor călătorii peste hotare.

„Persoanele care sunt vaccinate cu prima doză peste hotare și doresc să fie vaccinate pe teritoriul R. Moldova trebuie să își asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare, pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sunt incluse doze din străinătate, precum și seria vaccinului, instituția care a administrat etc. Prin urmare, persoanele care își asumă riscul de a se vaccina în două țări diferite și care va recepționa două certificate de vaccinare diferite riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare, iar în cazul că dorește să plece într-o călătorie trebuie să se informeze dacă certificatele respective vor fi valabile pentru a intra în țară”, conchide sursa citată.

Menționăm că în R. Moldova au fost administrate până în prezent 406 108 doze de vaccin anti-COVID-19, dintre care 73 508 persoane au fost imunizate complet, cu ambele doze.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte