Taxele impuse de SUA produselor din R. Moldova, „provocare” transformată în „oportunitate”: „Trebuie să ne extindem și mai mult pe piețele alternative, cum ar fi cea europeană, pentru a ne păstra competitivitatea”. Ce am exportat în SUA anul trecut?


Dificultățile întâmpinate de businessul din R. Moldova din cauza deciziei autorităților americane de a majora taxele pentru produsele moldovenești la 31% au fost discutate astăzi la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) de către 40 de exportatori moldoveni care activează pe piața Statelor Unite ale Americii.
Reprezentanții companiilor și-au arătat îngrijorarea în legătură cu competitivitatea produselor moldovenești pe piața americană, odată cu majorarea prețurilor la acestea.
„După succesul avut de vinificatori pe piața americană anul trecut, este greu să anticipăm imediat impactul actual. Trebuie să ne extindem și mai mult pe piețele alternative, cum ar fi cea europeană, pentru a ne păstra competitivitatea”, a declarat Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.
Mircea Manoli, directorul Asociației Procesatorilor din Industria Alimentară „Speranța Con”, afirmă că piața SUA a fost una stabilă, care permitea livrări constante.
„Parțial, piața americană va putea absorbi impactul noilor prețuri, deoarece în sectorul sucurilor, SUA nu produce băuturi concentrate. O piață alternativă pentru noi ar putea fi în primul rând cea a Uniunii Europene și se poate analiza și piața continentului asiatic”, a accentuat Mircea Manoli.
Iulia Allert, designer vestimentar și creatoarea brandului Julia Allert, care a devenit lider pe vânzările online în SUA, Marea Britanie și UE în ultimii ani, consideră că acum este dificil să renunțe la piața americană, care este foarte bine dezvoltată în zona comerțului electronic și unde brandul ei este deja cunoscut.
„Pentru multe dintre companiile prezente astăzi, piața SUA a fost o destinație majoră de extindere, în special în 2024, când exporturile noastre au crescut, atingând 90 milioane de dolari. Ne dorim să transformăm această provocare într-o oportunitate. Autoritățile și sectorul privat evaluează efectele noilor tarife ale SUA și vom propune soluții concrete pentru fiecare produs exportat”, a declarat Doina Nistor, viceprim-ministră și ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, în cadrul întâlnirii.
Ministerul a invitat și sectorul serviciilor IT și BPO (Business Process Outsourcing) pentru a analiza potențialul impact pe care îl poate avea asupra acestora, deoarece piața americană este un client important, în special în logistică și transporturi.
„Tarifele nu afectează direct sectorul de servicii din Republica Moldova, însă există riscul să vedem o scădere a veniturilor companiilor care deservesc piața SUA, deoarece clienții acestora sunt afectați financiar de tarifele impuse, indiferent de țara de origine. În cadrul parcului, peste 600 de companii au SUA ca piață de export” a arătat Marina Bzovîi, director executiv MITP.
Potrivit unui comunicat de presă al MDED, companiile și-au exprimat nevoia de a consolida poziția Republicii Moldova în lanțurile valorice globale, în special în domeniile automotive și textile, unde o eventuală reducere a cererii americane ar putea genera pierderi suplimentare pentru exportatorii moldoveni.
Ministerul mai precizează că au fost inițiate discuții cu partenerii europeni, unde exportăm 3 din 4 produse fabricate în R. Moldova, iar experții examinează piețe alternative pentru produsele afectate de noile tarife.
Amintim că exporturile Republicii Moldova către SUA în 2024 au reprezentat 2,5% din total, adică 90 de milioane de dolari, iar importurile au fost de 1,5%, adică 135 de milioane de dolari.
Principalele categorii de produse exportate sunt:
- Vinuri de desert, reprezentând 48% din totalul exporturilor către SUA în 2024;
- Sucuri de fructe, în special sucul de mere, unde R. Moldova a deținut un segment semnificativ de 14%;
- Dispozitive din plastic și articole de transport (9%), alcool (5%), produse de patiserie (2%) și confecții textile (3%).
Noile tarife aplicate de Statele Unite ale Americii au intrat oficial în vigoare miercuri, 9 aprilie 2025.









































































