07:58:27 15.01.2025
Stiri

​Țările NATO, mutare CRUCIALĂ în Ucraina care va schimba soarta RĂZBOIULUI

Actualitate 21.05.2024 09:14 Vizualizări1499 Autor: ZiarulNational
​Țările NATO, mutare CRUCIALĂ în Ucraina care va schimba soarta RĂZBOIULUI

Războiul lui Vladimir Putin din țara vecină a trecut de borna celor 800 de zile, dar nimic nu se știe despre terminarea conflictului sângeros, care cunoaște evoluții neprevăzute. Acum, câteva țări NATO vor să schimbe soarta războiului și să facă o mutare crucială, trimițând proprii săi soldați în Ucraina, pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei.

Unul dintre liderii care a venit cu această propunere este premierul Estoniei, Kaja Kallas care afirmă că aliații nu ar trebui să se teamă că trupele trimise în Ucraina, nu vor escalada războiul, potrivit Business Insider.

Unele țări NATO își încurajează aliații să fie mai îndrăzneți când vine vorba de a-și trimite propriii soldați în Ucraina. Multe țări NATO au ajutat Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, prin furnizarea de armament și pregătirea trupelor.

Cu toate acestea, unii spun că aliații Ucrainei ar trebui să ia în considerare acțiuni mai directe pentru a opri Rusia, inclusiv prin trimiterea propriilor trupe la sol. Cele mai recente comentarii au venit de la Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, o țară membră NATO. Ea a spus pentru Financial Times că membrii NATO nu ar trebui să fie îngrijorați că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldați ar risca un război mai larg cu Rusia.

Aliații care antrenează trupe ucrainene fac acest lucru în afara Ucrainei. Cu toate acestea, unii oficiali occidentali și ucraineni consideră că antrenarea soldaților ucraineni pe propriul lor teritoriu ar fi mai eficientă.

Kallas a spus: „Există țări care deja antrenează soldați pe teren” și a spus că o fac pe propriul risc. Ministrul polonez de externe a numit în martie un „secret deschis” faptul că unii soldați occidentali se află deja în Ucraina.

Kallas a spus că, chiar dacă soldații NATO ar fi atacați de Rusia în timp ce se aflau în Ucraina, nu ar declanșa automat articolul 5, clauza de apărare colectivă a NATO. Potrivit clauzei, un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor.

„Nu pot să-mi imaginez că dacă cineva este rănit acolo, atunci cei care și-au trimis oamenii vor spune „este articolul cinci. Hai să bombardăm Rusia”. Nu funcționează așa, nu este automat, așa că aceste temeri nu sunt întemeiate”.

Ea a adăugat: „Dacă îți trimiți oamenii să-i ajute pe ucraineni... știi că țara este în război și mergi într-o zonă de risc. Așa că îți asumi riscul”.

Estonia, deși este o țară mică, este unul dintre aliații cheie ai Ucrainei și a fost unul dintre cei mai mari susținători pentru ca Ucraina să primească cât mai mult sprijin posibil. A avertizat în repetate rânduri că Rusia este probabil să atace în altă parte a Europei, după Ucraina.

Comentariile lui Kallas vin după ce alți oficiali din Estonia au sugerat că soldații lor ar putea fi trimiși în Ucraina.

Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat la începutul acestei luni că Europa ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe pentru a ajuta Ucraina dacă Rusia va sparge liniile, deoarece „dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa”.

Macron a spus în repetate rânduri că ar putea lua în considerare plasarea trupelor occidentale în Ucraina. El a spus că ar lua în considerare să o facă „dacă rușii ar trece prin linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană, ceea ce nu este cazul astăzi”.

El a adăugat: „Fără îndoială că am fost prea ezitant definind limitele acțiunii noastre în fața cuiva care este agresorul”. Macron, ca și Estonia, a avertizat că Rusia ar căuta probabil să atace în altă parte a Europei dacă nu este învinsă în Ucraina.

Ca răspuns la adresa lui Macron, Kremlinul a spus că plasarea trupelor NATO în Ucraina ar duce la un război între aceasta și Rusia. Și alți aliați, inclusiv Marea Britanie și SUA, au spus că nu iau în considerare o astfel de mișcare.

Alte țări iau în considerare trimiterea de soldați ca instructori pentru soldații ucraineni. Ministrul polonez de externe a declarat în martie că prezența forțelor NATO în Ucraina „nu este de neconceput” și a spus că îl apreciază pe Macron pentru că nu a exclus ideea.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md