21:02:14 21.09.2024
Stiri

Țările Baltice ajută R. Moldova să contracareze atacurile hibride ale Kremlinului: „Istoria a arătat că, acolo unde este Rusia, sunt conflicte și războaie, iar unde este UE - pace și prosperitate”

Actualitate 27.08.2024 15:41 Vizualizări910 Autor: Ziarul National
Țările Baltice ajută R. Moldova să contracareze atacurile hibride ale Kremlinului: „Istoria a arătat că, acolo unde este Rusia, sunt conflicte și războaie, iar unde este UE - pace și prosperitate”
Președinții celor trei Țări Baltice se află la Chișinău pentru a marca Ziua Independenței R. Moldova


Lituania, Estonia și Letonia ajută R. Moldova să combată atacurile hibride ale Federației Ruse, care urmărește împiedicarea parcursului european al R. Moldova.

Cei trei președinți ai Țărilor Blatice, Edgars Rinkēvičs, Gitanas Nausėda și Alar Karis, aflați la Chișinău de Ziua Independenței R. Moldova, au recunoscut că și statele lor se confruntă cu atacuri lansate de Kremlin.

„Avem o mare experiență cum să facem față dezinformărilor rusești. Noi deja împărtășim această experiență cu prietenii noștri din R. Moldova. De asemenea, există o cooperare foarte bună stabilită între UE și R. Moldova, dacă vorbim de consolidarea capacității de a rezista. Avem și centru de comunicare strategică cu sediul în Riga, care vizează anume aceste subiecte. Deja există o interacțiune foarte bună între autoritățile R. Moldova și cele din Letonia. Sunt convins că acest centru este pregătit să continue cooperarea. Dar aici nu e vorba doar de lupta cu dezinformarea. Experiența noastră ne arată că trebuie să faci pași concreți, dacă e vorba de securitatea energetică, dar și alte tipuri de măsuri de securitate economică. Astfel, până la referendum (referendumul constituțional de pe 20 octombrie din R. Moldova – n.r.), ar trebui să ne axăm și pe măsurile de consolidare a capacității de a rezista”, a declarat astăzi, la Chișinău, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs.

CITIȚI și VIDEO // Cei trei președinți ai Țărilor Baltice, Declarație de susținere a parcursului european al R. Moldova, semnată la Chișinău, de Ziua Independenței: „Vom continua să ne susținem reciproc, pentru că suntem puternici atunci când suntem împreună”

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a adăugat că sunt două tipuri de sprijin pe care Țările Baltice îl poate acorda R. Moldova.

„Avem o experiență bogată de a combate aceste atacuri hibride și suntem să gata să împărtășim această experiență. Un alt aspect este sprijinul politic și noi trebuie să dăm atenție amenințărilor la adresa securității R. Moldova. Trebuie să înțelegem că securitatea este cel mai prețios factor al succesului nostru. După recăpătarea independenței, noi am avut grijă de securitate, noi am aderat la NATO și vom rămâne în această organizație, fiindcă e unica posibilitate să ne apărăm valorile și prosperitatea. Cred că, mai devreme sau mai târziu, poporul R. Moldova va trebui să ia o decizie privind garanțiile de securitate, dar astăzi trebuie să decidă calea pe care o va alege R. Moldova să meargă și mă bucur să văr că poporul R. Moldova are angajamentul de a deveni parte integrantă a UE. Totul e în mâinile dumneavoastră”, a punctat Nausėda.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu cei trei lideri ai statelor baltice, despre eventuale provocări în Transnistria sau Găgăuzia în contextul parcursului european, premierul Dorin Recean a lăsat să se înțeleagă faptul că Kremlinul agită spiritele în acele regiuni.

„În R. Moldova e pace și securitate datorită rezistenței ucrainenilor și ajutorului oferit de Occident. noi suntem expuși acestui război hibrid. Dar toate instituțiile au învățat să facă față acestor provocări și vom continua agenda noastră de dezvoltare. Avem suportul partenerilor noștri din UE, al țărilor care ne sunt prietene, pentru ca să construim o viață bună și prosperă la noi acasă și asta vom face de-acum încolo”, a afirmat șeful Guvernului de la Chișinău.

CITIȚI și Liderii Țărilor Baltice COMBAT narativele Kremlinului promovate de Dodon: „Suntem de 20 de ani membri UE și ne-am păstrat identitatea națională și limba. PIB-ul a crescut de patru ori, iar salariile - de la 300-400 de euro la peste 2 000 de euro”

Președintele Estoniei, Alar Karis, a amintit că și în țara sa există o regiune locuită de mulți vorbitori de limbă rusă.

„A fost o idee ca ei să se separe, a fost și un referendum, dar nu a funcționat, pentru că oamenii au înțeles că este mult mai bine să fii membru al UE în viitor, decât să fii o enclavă separată”, a spus Alar Karis.

În același context, președintele lituanian, Gitanas Nausėda, a punctat că „nimeni și nicio țară nu se poate simți în siguranță până Ucraina nu câștigă războiul: „Noi trebuie să facem tot ce e necesar ca această victorie să fie obținută. Există obstacole în ceea ce privește securitatea în regiune, dar victoria e posibilă și cu toții trebuie să contribuim la această victorie”.

„Istoria a arătat că, acolo unde este Rusia, sunt conflicte și războaie, iar unde este UE - pace și prosperitate. Eu le transmit cetățenilor din R. Moldova acest motto”, a completat președintele leton, Edgars Rinkēvičs.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md