23:18:45 24.01.2025
Stiri

Tarifele la gaz și lumină „EXPLODEAZĂ”! Care sunt valorile PROGNOZATE de experți

Economie 29.03.2015 09:20 Vizualizări2768 Autor: Virginia Nica
Tarifele la gaz și lumină „EXPLODEAZĂ”! Care sunt valorile PROGNOZATE de experți

Devalorizare // Scumpirea energiei electrice și a gazului natural este inevitabilă, însă majorările solicitate de furnizorii și distribuitorii acestor resurse energetice sunt exagerate, consideră experții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost asaltată de cereri în vederea scumpirii energiei electrice și a gazului natural. Motivul invocat de companiile „MoldovaGaz” și „Gas Natural Fenosa” este similar – prăbușirea leului în raport cu dolarul.

La puțin timp de la depunerea dosarelor, ANRE a anunțat și primele dezbateri publice. Astfel, președintele companiei „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu, a anunțat că este solicitată o majorare a tarifului la energia electrică cu cel puțin 50%. Mai precis, furnizorul de energie electrică vrea ca valoarea medie a acestuia să crească de la 1,58 lei/kWh la 2,3 lei/kWh, iar pentru consumatorii finali - de la 1,82 de lei/kWh la 2,58 de lei per kWh. Aceasta în condițiile în care compania a anunțat venituri record în 2014, însă a explicat că acești bani sunt doar pe hârtie, deoarece sunt raportați prin luarea în calcul a unei ajustări tarifare.

Lumina, mai scumpă cu circa 30%

Experții susțin că, până nu au acces la documentele din dosarul depus de companie, nu se pot pronunța asupra veridicității acestor informații. „Din calculele pe care le-am făcut, majorarea tarifului la energie electrică ar trebui să fie mai mare cu 27% sau cel mult 35%. Devalorizarea bruscă a leului a agravat situația pe piața energiei electrice începând cu noiembrie 2014. În aceste condiții, nu cred că suma veniturilor anunțate este relevantă în aprobarea solicitării „Gas Natural Fenosa”, susține expertul în energetică, Ion Muntean.

El mai spune că este necesară construirea și fortificarea interconexiunilor electrice cu România, care ar oferi, în general, multe avantaje în domeniul securității energetice.

Amenințări de la „Gazprom”

Și „MoldovaGaz” a fost reprezentată în dezbaterile cu ANRE de o „oaste” de juriști, contabili și oameni de la conducerea companiei. În opinia reprezentanților „MoldovaGaz”, tariful mediu la gazele naturale trebuie să fie majorat de la 5 666 de lei la 8 386 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 48 la sută.

Timp de mai multe ore, ei i-au convins pe responsabili de reglementarea în domeniu că, fără scumpirea gazului natural, compania va fi pusă pe butuci din cauza datoriilor și a pierderilor. Cifrele prezentate de compania „MoldovaGaz”, a cărei conducere încasează salarii de zeci de mii de lei, prevesteau un adevărat dezastru din cauza cheltuielilor care cresc în continuu și care nu pot fi acoperite.

În același timp, șefii companiei s-au plâns că „Gazprom” îi amenință foarte des în ultima perioadă cu sistarea livrărilor de gaze naturale sau cu trecerea la plata în avans, cum este în cazul Ucrainei. Participanții la discuție au întrebat unde se duc veniturile acumulate din tranzitarea gazelor rusești către țările balcanice, bani care ar fi putut fi folosiți pentru acoperirea unor cheltuieli ale companiei.

„Veniturile obținute din tranzitarea gazelor naturale sunt suficiente doar pentru a acoperi cheltuielile legate de tranzit, nu și pentru a întreține rețelele naționale”, a răspuns vicepreședintele „MoldovaGaz”, Iacob Cazacu.

Doar 4,2% din majorarea solicitată este justificată

Totodată, valoarea cursului valutar, de 19,24 de lei pentru un dolar, luat în calcul la solicitarea de a majora tarifele la gaz natural, este mai mare decât cel actual. Deși faptul că actele prezentate în vederea argumentării scumpirii gazului natural nu sunt accesibile publicului, experții susțin că au calculat cât din valoarea majorării cerute de „MoldovaGaz” este justificată.

„Potrivit calculelor mele, din creșterea de 48% pe care și-o dorește compania, este argumentată o scumpire de 4,3%. Cum este justificată creșterea peste 40% nu putem să ne dăm seama până nu avem toate detaliile”, susține ex-directorul ANRE, expertul Victor Parlicov.

Tranzitul gazului rusesc, pe umerii consumatorilor moldoveni?

Reprezentanții companiei „MoldovaGaz” sunt împotriva faptului ca Moscova să achite mai mult pentru serviciile de tranzit, însă nu ar fi împotriva ca să majoreze tariful de transport pentru consumatorii moldoveni.

„Parlamentul trebuie să anuleze modificarea legislației care prevede ca volumele de gaz care tranzitează R. Moldova și veniturile acumulate să nu fie contabilizate. Aceasta înseamnă că acele cheltuieli care erau împărțite la cele 20 de miliarde de metri cubi de gaze care traversau teritoriul nostru sunt acum împărțite la doar un miliard de metri cubi de gaze care rămâne la noi. Deci, ei ar putea cere majorarea tarifului de transport pentru consumatori de 20 de ori”, a explicat Parlicov.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică afirmă că vor analiza minuțios argumentele prezentate și vor decide ținând cont atât de consumatori, cât și de necesitățile de dezvoltare a sectorului energetic.

Autoritățile susțin că populația va afla dacă va scoate mai mulți bani din buzunare pentru gaz și lumină în următoarele săptămâni.

Nicolae Mogoreanu, președintele Asociației consumatorilor de energie: „Este ca efectul unei tornade”

„În toată lumea civilizată din punct de vedere energetic au loc scumpiri, însă acestea reprezintă 1%-2%. Faptul că noi avem aceste scumpiri de zeci de procente este ceva absolut anormal. Vinovată de faptul că aceste scumpiri cad pe umerii consumatorilor este și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică care nu a manifestat responsabilitate și profesionalism. Cei de acolo nu realizează ce se întâmplă în societate când are loc o majorare a tarifelor cu 10%. Este similar efectului unei tornade. Numai că în cazul tornadei situația poate fi remediată în câteva zile, iar în cazul scumpirilor este mult mai complicat. Deși situația consumatorilor casnici este dramatică, totuși agenții economici sunt cei care vor avea pierderi enorme. Se va produce un efect în lanț, când companiile vor fi nevoite să-și restrângă activitatea sau să falimenteze, iar oamenii vor rămâne fără locuri de muncă. Nu putem vorbi despre un colaps economic, însă ne putem aștepta la o situație practic apropiată de ceea ce caracterizează o astfel de criză, iar consumatorii vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit”.

Gaze și electricitate din România!

Luna aprilie curent va fi prima din ultimele decenii în care populaţia României va consuma gaze doar din producţie internă. În prezent, consumul anual de gaze al României este de 10-11 miliarde de metri cubi anual, dintre care până la 400 de milioane de metri cubi reprezintă importuri.

Gazele româneşti costă circa 200 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul românesc a ajuns recent și în R. Moldova, prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni. Gazul românesc este cu 50 de dolari mai ieftin decât cel rusesc. „Odată ce se va conecta Chişinăul în a doua etapă, se vor putea transporta 175 000 de metri cubi pe oră”, a declarat directorul „Transgaz”, Petru Văduva.

În ultimii ani, autoritățile R. Moldova și României analizează diverse proiecte pentru interconectarea reţelelor electrice ale celor două state. Recent, funcționarii de la București și de la Chișinău au discutat despre posibilitatea elaborării de către „Transelectrica” a studiului de fezabilitate pentru interconexiunea de energie electrică pe direcția Suceava-Bălţi. Autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au discutat despre construcţia liniilor de înaltă tensiune Vulcăneşti-Isaccea şi Străşeni-Ungheni-Iaşi, pentru a extinde capacitatea de transport între cele două ţări.

Menționăm că experții consideră că, în actualul context geopolitic, este primordial de asigurat securitatea energetică prin soluții de alternativă, România fiind cel mai apropiat și mai avantajos furnizor în acest sens.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md