Țări europene care au vaccinat populația cu AstraZeneca iau în calcul folosirea altui vaccin pentru doza a doua
Mai multe țări europene iau în calcul să folosească alt vaccin la rapel în cazul persoanelor care la prima doză au primit serul AstraZeneca, informează Reuters și digi24.ro.
După anunțul de miercuri privind existența unei legături între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care au încercat să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Folosirea vaccinului în afara recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului lasă întreaga responsabilitate a unor eventuale efecte adverse pe seama țărilor care iau astfel de decizii.
Ședința miniștrilor Sănătății din UE s-a prelungit mult miercuri seară. Unele țări vor să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, sub o strictă supraveghere, în timp ce altele propun să nu-l mai folosească pentru anumite categorii de vârstă.
În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autoritățile sanitare din România - Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenția Națională a Medicamentului - se vor întruni într-o ședință și vor lua o hotărâre privind serul AstraZeneca.
Vaccinarea cu AstraZeneca, în impas
Campaniile naționale de vaccinare au fost date peste cap după raportarea unui mic număr de cazuri de cheaguri de sânge survenite în urma vaccinării cu AstraZeneca.
Unele țări au oprit vaccinarea cu acest ser, altele au impus restricții de vârstă.
În multe cazuri, oficialii în sănătate s-au trezit cu o nouă problemă: ce fac cu cei care au primit deja prima doză de AstraZeneca, dar nu o pot primi și pe a doua, potrivit noilor reguli.
Numărul acestor cazuri este mic în comparație cu zecile de milioane de doze de AstraZeneca deja administrate, dar decizia este importantă, pentru că nu a fost testată pe grupuri mari de oameni.
Orice utilizare a vaccinului în afara recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA) este considerată ca neavând aprobarea organismului european și lasă întreaga responsabilitate a eventualelor efecte secundare pe seama țărilor care iau astfel de decizii.
Unii experți spun că, deoarece ținta tuturor vaccinurilor este aceeași proteină-S (proteina-țepușă), serurile ar putea antrena împreună organismul să lupte împotriva virusului. Nu există însă nicio dovadă că acest lucru va funcționa.
Rapelul pentru vaccinul AstraZeneca se apropie
Germania a fost prima țară din Europa care a recomandat, pe 1 aprilie, ca cetățenii sub 60 de ani, care au primit AstraZeneca la prima doză, să primească un alt vaccin la rapel, menționează Reuters.
Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va continua vaccinarea cu AstraZeneca sau va folosi alte vaccinuri. Autoritățile norvegiene așteaptă, de asemenea, rezultatele unui test britanic lansat în februarie, care studiază rezultatele amestecului dozelor de Pfizer și AstraZeneca. Nu se știe deocamdată când va fi gata cercetarea.
Belgia a decis miercuri să vaccineze cu AstraZeneca doar persoanele de peste 55 de ani, în urma avizului Agenţiei Europene pentru Medicamente, care confirmă o legătură cu cazuri rare de cheaguri de sânge.
Marea Britanie anunța anul trecut că în cazuri deosebite va permite vaccinarea cu seruri diferite la rapel, dar deocamdată nu a făcut-o. În schimb, acum recomandă vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse.
Finlanda, care a reluat vaccinarea cu AstraZeneca pe 29 martie, însă doar pentru persoanele de peste 65 de ani, spune că va aștepta concluziile Agenției Europene a Medicamentului înainte de a face recomandări. Finlanda va începe rapelul la vaccin la jumătatea lui aprilie.
În Franța, unde vaccinul AstraZeneca poate fi folosit doar pentru persoanele de la 55 de ani în sus, această problemă afectează sute de mii de oameni.
Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța, organism care stabilește folosirea vaccinurilor, ia în calcul folosirea la rapel a serurilor Pfizer sau Moderna, potrivit unor surse consultate de Reuters.
O decizie oficială nu a fost luată deocamdată, experții așteptând mai multe date, în special din Marea Britanie. Franța mai are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, când se împlinesc 12 săptămâni de la primele doze de AstraZeneca administrate și începe rapelul.
În februarie, Autoritatea pentru Sănătate din Franța spunea că nu există date care să susțină schimbarea vaccinului la rapel și, ca urmare, recomanda folosirea aceluiași tip de ser pentru ambele doze.
EMA: Apariția cheagurilor de sânge - efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca
Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.
Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.
EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni