Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. Ce i-a determinat să facă asta
Noul premier al Franței a anunțat un plan de a crește taxele pentru cei bogați, ceea ce ar putea să îi facă pe unii dintre cei avuți să se mute din țară. În același timp, oamenii cu bani care luau în considerare să se mute în Franța s-ar putea răzgândi, spun consilierii specializați pe administrarea averilor.
Planul de buget al prim-ministrului Michel Barnier conține o propunere de taxare cu 20% a celor care câștigă peste 250.000 de euro pe an sau, în cazul cuplurilor, dublul acestei sume, transmite vineri, 11 octombrie, Bloomberg. Măsura este menită să contracareze efectele protecțiilor fiscale de care aceștia ar putea beneficia. Ministerul Finanțelor spune că măsura este planificată pentru o perioadă de trei ani, afectând 65.000 de gospodării și aducând 2 miliarde de euro la buget.
Propunerile ar putea suferi modificări în timpul dezbaterilor din Adunarea Națională, unde Barnier conduce un guvern minoritare, iar facțiunile de stânga sau de extremă dreaptă au propuneri de taxe și mai mari.
„Bogații sunt din ce în ce mai stigmatizați în Franța. Unii vor pleca. S-au săturat de nesiguranță și instabilitate, pur și simplu vor pleca”, spune Xenia Legendre, o specialistă pe probleme fiscale citată de publicație.
Acțiunea politică este rezultatul unor luni de discursuri despre această problemă, începute din timpul alegerilor anticipate din iunie. La acel moment, opoziția a criticat planurile președintelui Emmanuel Macron de a schimba cadrul fiscal pentru a atrage mai mulți investitori, printre care și bancheri care se mută de la Londra de după Brexit la Paris. Șeful statului a îngustat aria de aplicare a taxei pe avere la proprietate și a schimbat impozitul pe capital în unul unic, ceea ce i-a adus laude din partea mediului de afaceri și critici de la cei care l-au numit „președintele bogaților”.
Un raport oficial a ajuns la concluzia că efectele economice ale reducerii taxelor sunt greu de cuantificat; planul lui Macron a costat statul 4,5 miliarde de euro în venituri fiscale în 2022, dar pare să fi oprit plecare celor bogați din țară.
În ultimele luni, atenția decidenților a fost îndreptată spre modul în care gândesc bogații, după ce o parte din aceștia au început să se gândească la a părăsi țara în timpul campaniei electorale, în fața promisiunii Noului Front Popular, o coaliție de stânga, de a crește taxele. Acum, atmosfera este mai calmă, dar acest lucru se va menține doar dacă măsurile anunțate de Guvern sunt temporare, spune o altă consultantă.
Deși Noul Front Popular a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, Macron a refuzat să nominalizeze un premier din cadrul coaliției, preferând să conducă cu un guvern minoritar din partea Republicanilor.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare