Țara din Europa care s-a golit de populație: „Mai bine ești sclav afară cu 2 000 de euro...”
Mulți tineri pleacă dintr-o țară din Europa pentru a căuta o viață cât mai bună. Fenomenul este unul extrem de îngrijorător, chiar dacă persoanele care au plecat se bucură pentru că reușesc să își rotunjească veniturile. Din păcate, populația rămasă în spate este una îmbătrânită.
În urmă cu 30 de ani, Macedonia devenea independentă, însă noile vești îi îngrijorează pe foarte mulți. Țara și-a pierdut 10% din populație, ținând cont că aproximativ 600.000 de macedoneni au plecat să lucreze în străinătate. În prezent, 1,8 milioane de oameni au rămas în locul respectiv.
Cu toate acestea, chiar dacă numeroase persoane care pleacă în străinătate pentru a câștiga mai mulți bani se confruntă cu multă muncă, macedonenii consideră că decizia de a pleca a fost una bună. Aceștia preferă să câștige 2.000 de euro în alte țări, ținând cont că nu vor să primească doar 300 de euro în țară.
„Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro.”, spun adesea macedonenii, potrivit Digi24.
Cu toate acestea, chiar dacă tinerii privesc respectiva alegere cu ochi buni, emigrația poate să devină o problemă foarte mare. Specialiștii atrag atenția asupra fenomenului, în timp ce populația din Macedonia a scăzut cu 10%. Numeroși tineri își doresc să își formeze o familie în alte părți.
„Emigrația este o problemă pentru orice țară din lume, dar mai ales pentru țările mici, cu populație mică. Dacă mai mult de un sfert din cei 2,4 milioane de locuitori părăsesc țara, atunci ar trebui să fii serios îngrijorat de acest fenomen”, a transmis Apostol Simevski, directorul Institutul macedonean de Statistică.
De asemenea, se pare că foarte mulți tineri se confruntă cu problema lipsei locuințelor. Cu acestea fiind spuse, numeroase persoane pleacă din Macedonia pentru a îndeplini diverse obiective, dar și pentru a forma o familie cât mai repede.
„Lipsa locuințelor pentru tineri este, de asemenea, o mare problemă. Tinerii de aici pleacă foarte târziu de acasă de la părinți, formează familii târziu. Ei cred că emigrând pot grăbi lucrurile, că își pot atinge mai repede obiectivele emigrând, că pot avea o familie și vieți mai bune.”, a explicat Bojan Nikolov, un tânăr activist.
Astfel, mulți își doresc să își construiască o carieră în alte locuri, dar și să își întemeieze o familie. Fenomenul nu este întâlnit doar în Macedonia, ci foarte multe țări se confruntă cu respectiva problemă, ținând cont că tinerii sunt în căutarea unei vieți mai bune și vor să câștige salarii mai mari.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale