Tănase susține că EXISTĂ motive pentru a porni procedura de DEMITERE a președintelui Dodon: „Să-l critici pe Dodon e una, dar să faci o comisie de anchetă e altceva. Orice cetățean se pomenea cu DOSAR pentru asta”
Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, este convins că șeful statului Igor Dodon a comis suficiente încălcări pentru ca autoritățile statului să ia măsuri și chiar să inițieze procedura de demitere a președintelui R. Moldova. Fostul judecător nu înțelege de ce zona politicului din R. Moldova nu reacționează la gravele abateri comise de Dodon.
„Dodon nu încalcă Constituția, dar nici măcar nu o folosește. El a avut nevoie de Constituție până a ajuns președinte și atât. El a făcut până acum ceea ce a vrut, inclusiv incitarea la separatism. Un cetățean de rând se pomenea cu dosar penal pentru asta. Sunt lucruri grave. Atacarea valorilor statului pe care îl conduci e o problemă gravă. Păcat că zona politicului nu reacționează la chestiile acestea. E una să faci un interviu și să-l critici pe Dodon, dar e altceva să ai curajul să inițiezi crearea unei comisii de anchetă. Să vedem ce se va întâmpla și cum s-a ajuns unde s-a ajuns”, a menționat Tănase în cadrul unei emisiuni de la TVC21.
În același context, fostul președinte al CC spune că Igor Dodon nu acționează ca un șef de stat: „Un șef de stat nu-și permite să numească lepădături o parte dintre cetățeni. Trebuie să fie președintele tuturor și nu doar al găgăuzilor sau al minorităților. Desigur că fiecare are preferințele sale politice, dar nu poți trece peste anumite linii roșii. El se comportă ca un guvernator al Federației Ruse, iar tot ce face e pentru a distruge independența acestui stat și de a o readuce în fostul imperiu sovietic. Unicul impediment major al lor este la momentul actual Ucraina”.
Alexandru Tănase a enumerat o serie de argumente care ar trebui să-i determine pe parlamentari să inițieze procedura de demiterea a șefului statului.
„Vorbeam despre incitarea la separatism, despre încercările președintelui de ai decora pe cei care au omorât cetățenii moldovenii, recunoașterea Crimeii ca fiind teritoriul al Rusiei… sunt o serie de elemente care ar trebui să-i pună în gardă pe politicieni. Toată lumea stă liniștită că șeful statului nu are putere reală… Dar să luăm și votul ca republica noastră să devină observator la Uniunea Vamală. Nu a avut niciun fel de mandat din partea Guvernului sau să existe măcar un consens. Președintele nu poate acționa în afara cadrului politic general. Un șef de stat nu poate insulta ambasadorii SUA și României doar pentru ca rușii să-l mângâie pe cap. Sunt multe elemente care denotă o deviere totală de la o conduită acceptabilă”, subliniază sursa citată.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”