09:25:26 19.12.2024
Stiri

Tănase explică de ce trebuie introdusă în Constituție sintagma „integrare europeană”: „Există probleme de interes național, care depășesc cadrul unor partide politice”

Politică 11.10.2018 09:40 Vizualizări1690 Autor: Ziarul National
Tănase explică de ce trebuie introdusă în Constituție sintagma „integrare europeană”: „Există probleme de interes național, care depășesc cadrul unor partide politice”

Fostul președinte al Curții Constituționale și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, consideră că e necesar ca în Constituția R. Moldova să fie introdusă sintagma „integrare europeană”, mai ales că e vorba de o chestiune „de interes național”.

Potrivit lui Tănase, în acest caz nu trebuie confundate relația actuală dintre Chișinău – Bruxelles și includerea sintagmei de „integrare europeană” în Constituție.

„Aceste două subiecte, relația Chișinău-Bruxelles și modificarea Constituției prin includerea în textul acesteia a opțiunii europene, sunt două lucruri distincte. Relația Chișinău-Bruxelles vizează relația actualei puteri de la Chișinău cu actuala putere de la Bruxelles. Este necesară această sintagmă, ba mai mult, R. Moldova nu este singura țară care are asemenea sintagme incluse în Constituție”, a declarat Tănase, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, fostul președinte al Curții Constituționale este de părere că partidele proeuropene de opoziție ar trebui să sprijine inițiativa Partidului Democrat de a modifica Constituția, pentru că s-ar putea ca pe viitor să nu mai fie o asemenea ocazie.

„Există probleme de interes național, care depășesc cadrul unor partide politice. Formațiunile care sunt acum în Parlament ar putea să nu mai fie peste trei luni. Când este vorba de chestiuni de importanță națională, care vizează aspecte ale identității noastre naționale, atunci nu există niciun argument pentru o persoană, care sprijină și împărtășește aceste valori, să nu voteze o asemenea inițiativă”, a subliniat el.

Alexandru Tănase a mai adăugat că nu este interesat de faptul că cei care doresc acum introducerea acestei sintagme ar fi credibili sau nu în demersul lor. „Această modificare este pentru generațiile viitoare. Problemele și șchiopătările sunt de moment, se vor rezolva într-un fel sau altul. Nu contează credibilitatea unui partid politic atunci când Constituția, care este legea fundamentală a statului, include un element fundamental definitoriu al entității noastre constituționale”, a conchis fostul judecător.

Majoritatea parlamentară ar putea supune votului chiar în această săptămână a proiectului care prevede modificarea Constituției prin introducerea sintagmei de „integrare europeană”. Liderul PD, Vlad Plahotniuc a spus că nu va accepta condiționări venite din partea Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat din Moldova și că fiecare deputat va demonstra dacă este proeuropean cu adevărat. De partea cealaltă, liberalii li liberal-democrații spun că vor sprijini inițiativa PD doar în cazul în care democrații vor vota pentru modificarea articolului 13 din Constituție, adică în loc de „limba moldovenească” să fie scris limba română.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

09.12.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Și Ilan Șor era pent...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md