Tănase, despre REFORMA Procuraturii propusă de „ACUM”: „Au anunțat din start că vor un procuror general ce ar urmări persoanele pe care le consideră ei indezirabile”
Fostul ministru al Justiției și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, nu crede că prin schimbarea procurorului general, așa cum au anunțat reprezentanții Blocului „ACUM”, vom avea o cu totul altă Procuratură, iar situația se va schimba. Mai mult, acesta afirmă că societatea primește „mesaje irealiste”, după care, în mod inevitabil, va urma un nou val de dezamăgiri în promisiunile făcute de politicieni.
CITIȚI și CONSULTĂRI PUBLICE // Blocul „ACUM” vrea modificarea Legii Procuraturii: „Procuratura din R. Moldova este capturată, nu servește interesul public”
„Senzația mea este că persoanele care au conceput acest proiect de modificare a legii doresc în termeni foarte rapizi să dea o lovitură, o revoluție, o schimbare majoră. Dar experiența arată că asemenea acțiuni nu sunt deloc durabile. Chiar dacă la o anumită etapă îți reușește, după asta oricum urmează să te pliezi pe inerția instituției care nu poate fi schimbată prin schimbarea procurorului general. Cei care cred că, prin demiterea actualului procuror general și numirea altui procuror, vom avea o altă Procuratură decât avem acum sunt oameni naivi. Îmi pare rău că societatea primește mesaje irealiste, deoarece se va ajunge iarăși la situația când așteptările vor fi ridicate la o cotă absolut irealistă, după care va urma un nou val de dezamăgiri”, a declarat Tănase la o emisiune de la postul TVC 21.
În același context, Alexandru Tănase crede că o reformă a Procuraturii nu poate fi înfăptuită atât timp cât partidele din R. Moldova acționează ca pe timpul URSS.
„Acest grup politic a anunțat, din strat, că vrea ca Procuratura să acționeze altfel, ei vor un procuror general care ar urmări persoanele pe care le consideră ei indezirabile. De fapt, nicio reformă nu va avea rezultat până când nu va avea loc o reformă politică profundă. Atâta timp cât avem partide ca pe timpul URSS, fără democrație internă, cu decizii luate de lideri, cu negocieri purtate de fațadă, cu un Parlament transformat în circ sau mașinărie de vot, este naiv să ai așteptări de la o reformă pe Procuratură”, precizează fostul ministru.
Acesta s-a referit și la propunerea potrivit căreia procurorul general din R. Moldova să fie ales de o comisie independentă, formată din membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), ai societății civile și experți internaționali.
„Atunci când cineva insistă ca într-o anumită instituție să fie delegați membrii societății civile, fiecare își vede acolo propriul simpatizant. Societatea civilă este destul de pestriță. Avem unele ONG-uri care au un mesaj critic față de guvernare, dar în același timp există anumite ONG-uri care au o atitudine mai tolerantă în anumite situații. Atunci când opoziția vorbește despre societatea civilă, probabil vede un anumit reprezentant, iar puterea, când adoptă asemenea decizii, vede un alt reprezentant. De asta este greu de stabilit niște criterii clare despre definiția societății civile. De regulă se fac concursuri și acolo câștigă cei care le organizează, pe asta cred că mizează autorii inițiativei”, a conchis Tănase.
De menționat că Blocul „ACUM” a propus ieri, în cadrul unei mese rotunde la Parlament, un proiect de modificare a Legii Procuraturii. Proiectul prevede ca procurorul general al R. Moldova să fie ales de o comisie independentă, formată din membri ai CSP, ai societății civile și experți internaționali, fără condiția ca acesta să dețină cetățenia R. Moldova. Printre prevederile aceluiași proiect se mai numără, de asemenea, majorarea numărului de membri ai CSP, de la 12 la 19, prin includerea în componența acestuia a experților independenți, a avocaților etc.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"