FOTO // Tânărul din Tartaul care a ajuns CAMPION la Berlin: „După fiecare film de acțiune cu Jean-Claude Van Damme și Jackie Chan, încercam să repet mișcările pe care le vedeam la televizor”
VIS ÎMPLINIT // Fără să practice boxul acasă, este pe punctul de a obține licență de boxer profesionist și a lupta pe ringurile internaționale, după ce a câștigat la Berlin titlul de campion la box printre amatori
Constantin Pricochi, un tânăr de 29 de ani originar din satul Tartaul, raionul Cantemir, a visat acasă, dar a ajuns să-și trăiască visul aievea în Germania, unde s-a dus acum câțiva ani să-și caute un trai mai bun.
Dorul de casă i-a amintit, la mii de kilometri distanță, de pasiunea pentru box pe care a avut-o de mic și care s-a consumat doar între pereții și curtea casei părintești.
La Berlin, însă, nu e ca la Tartaul și, din 2015 și până în prezent, acesta a reușit să câștige titlul de campion european și german la Kickboxing pentru amatori, a obținut de două ori titlul de campion și de alte două ori titlul de vicecampion, participând timp de patru ani consecutiv la Campionatul Berlinului la box.
Jean-Claude Van Damme, Jackie Chan și Olimpiada din 2000
Filmele de acțiune privite în copilărie i-au alimentat lui Constantin pasiunea pentru box. Avea doar opt ani când visa să meargă la o sală de sport să-și demonstreze abilitățile lui sportive, dar în localitatea de baștină nici pomină de așa ceva. Astfel, dorința lui Constantin a rămas neîndeplinită până la vârsta de 21 de ani.
„Încă de când eram copil, mă vedeam un bun luptător. După fiecare film de acțiune privit cu Jean-Claude Van Damme și Jackie Chan, primeam o doză de adrenalină și încercam să repet mișcările pe care le vedeam la televizor. Am fost influențat și de Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, în urma cărora am rămas foarte impresionant de participanții de acolo, voiam foarte mult să devin și eu la fel de bun precum acei boxeri. Eram doar un copil cu speranțe, pentru că în acel moment chiar nu puteam să fac nimic de unul singur’’, își amintește Constantin.
Când a ajuns la Berlin, tânărul s-a înscris în scurt timp la un curs de arte marțiale și a început să practice kickboxingul. Și-a dorit să evolueze și a început să meargă și la o sală de box.
Box sau kickboxing?
Combinând cele două tipuri de lupte, Constantin a înțeles că boxul îi este mai apropiat: „După ce am început boxul, am înțeles că mă regăsesc mai mult în acest domeniu și, în plus, kickboxingul nu mai este un sport așa faimos. O spun din propria experiență, pentru că, în 2018, am devenit campion european și campion german, iar așteptările mele au fost spulberate. Astfel, de aproape patru ani, tot timpul liber mi-l dedic doar antrenamentelor de box’’.
Constantin a participat deja la mai mult de 20 de competiții și a ajuns să se simtă pe ringul de box ca peștele în apă.
„Inițial, simt o luptă interioară și cred că e din cauza fricii să nu eșuez, dar după ce calc pe ring, îmi recapăt încrederea și deja depinde de condiția fizică și de pregătirea pentru competiția respectivă”, ne spune el.
Ringurile internaționale, următorul pas
Antrenamentele zilnice l-au ajutat pe Constantin să devină mai puternic atât fizic, cât și moral. În primul rând, a devenit mai disciplinat, iar pe lângă condiția fizică pe care și-a creat-o, a reușit să-și formeze și un caracter rezistent și puternic.
Hobby-ul lui Constantin, „născut” la Tartaul, s-a transformat, la Berlin, în ceva mai mult decât un mod de a petrece timpul liber: tânărul își propune ca, în 2022, să obțină licență de boxer profesionist și să lupte pe ringurile internaționale.
Autor: Lina Oglindă, stagiară
OFICIAL // Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, benefică parteneriatului bilateral: Un nou impuls strategic, o mai bună cooperare politică, economică, conectivitate superioară în energetică, transport și logistică
Marcel Ciolacu, desemnat premier de către preşedintele Iohannis
R. Moldova NU pregătește acțiuni militare în Transnistria! Autoritățile de la Chișinău resping falsurile răspândite de serviciile secrete ruse: „Dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”