Tânărul din R. Moldova care se ține de invenții
În acțiune // Câștigător al mai multor olimpiade, a inventat un reactor care produce biogaz, și-a inițiat o afacere cu prepelițe, produce cuști și „maternități” pentru creșterea puilor și are planuri mari de viitor
A ajuns la Chișinău din satul Chișcăreni, raionul Sângerei. Este student la Universitatea de Stat din Moldova (USM) și studiază ecologia. Pentru asta a muncit încă din copilărie, iar drept dovadă servesc multiplele diplome pe care le are în palmares.
Cel mai recent succes este premiul pentru categoria „Cea mai bună inițiativă de tineret”, câștigat în cadrul competiției Moldova Eco Energetică 2015. Vorbim despre Dorin Prisăcaru.
Inspirat de la o emisiune
Învăța în clasa a X-a când a privit o emisiune în care se povestea cum un reactor produce biogaz din deșeuri animaliere.
„Atunci mi-am spus: De ce nu aș crea și eu unul ca acesta? Și, ajutat de tata, am creat unul mai mult experimental, cu un volum de 0,2 m3. Pe atunci încă nu aveam creată ferma de prepelițe. Ulterior, când am văzut că acesta funcționează de minune, am creat unul mai mare. Acesta este dotat cu sistem de mestecare și de încălzire a masei organice. Pe moment, energia obținută din biogaz este folosită pentru consumul intern la ferma noastră”, ne spune tânărul.
Premiant al mai multor olimpiade și concursuri
S-a obișnuit deja să vină acasă cu premiul cel mare sau, dacă nu chiar cel mare, unul „de frunte” la olimpiadele sau concursurile unde aplică.
„În anul 2012, am luat locul I la olimpiada raională de ecologie, locul II la olimpiada republicană de ecologie și locul III la concursul național „SPARE”. În 2013, am obținut locul I la olimpiada republicană de ecologie. Tot în acel an am luat locul I la concursul internațional „SPARE”. Am fost premiat și de către Ministerul Tineretului și Sportului, la Gala Tinerilor, cu un cec în valoare de 12 mii de lei. Ulterior, a urmat concursul de Granturi pentru Afaceri Winrock Moldova, unde au fost 30 de participanți și doi câștigători. Unul dintre ei am fost eu. Am prezentat proiectul pentru ferma de prepelițe. Valoarea grantului a fost de 30 de mii de lei, bani care au stat la baza inițierii afacerii mele”, susține tânărul antreprenor.
Nu s-a mulțumit cu atât și, în anul 2014, a participat și la Concursul Național de Business-planuri, în cadrul căruia a obținut premiul mare dintr-o componență de 300 de participanți, inclusiv antreprenori cu experiență. Valoarea premiului a fost 150 de mii de lei, bani care i-au permis să-și extindă afacerea.
Student și businessman
Și-a început afacerea încă de pe băncile școlii și nu a fost o activitate în detrimentul alteia, ba chiar l-a ajutat. Muncește și acum mult și este nevoit să facă în fiecare săptămână naveta între Chișinău, unde învață, și locul de baștină, unde îi este afacerea pe care o gestionează. Ajutat este și de către mama și alți patru angajați ai fermei, tatăl fiind plecat la muncă peste hotarele R. Moldova.
„Pentru a obține ceva, este nevoie de multă, multă muncă, nopți nedormite și o mulțime de probleme. Nu știu, eu m-am obișnuit deja și parcă îmi reușește. Un imbold mi l-a dat și profesorul meu de ecologie, Nicolae Spânu. Ori de câte ori aveam nevoie de un sfat, îl primeam de la el. M-a încurajat și m-a susținut mereu”, zâmbește tânărul.
Dorin are și un sfat pentru tinerii antreprenori – să nu fie atât de creduli, iar fiecare pas să fie calculat. „Sfatul meu pentru tineri e să profite de fiecare oportunitate și să țină cont de sfaturile celor cu experiență. Fiecare pas trebuie analizat la maximum. Dacă aș începe din nou, sunt convins că nu aș fi pierdut atâția bani, i-aș fi investit mult mai calculat. Văzând că ești tânăr, mulți profită de tine. Dacă nu ai un ghid, ajungi să pierzi mulți bani. Eu personal nu l-am avut”, zice Dorin Prisăcaru.
Nu se oprește aici
Cu o afacere deja pusă pe roate, tânărul ne spune că are atâtea și atâtea încă de făcut. Alături de carnea de prepelițe pe care o livrează într-o rețea de magazine din Chișinău, acesta mai produce cuști și „maternități” pentru creșterea puilor de prepeliță.
„Cuștile, mă rog, nu sunt o noutate, dar „maternitățile” uite sunt ceva unicat pe piață. Nu le mai produce nimeni. Acestea sunt dotate cu sistem de ventilare, senzori etc. Am negociat cu managerii unui magazin din capitală ca să le punem în vânzare la ei. Un alt scop pe care mi l-am propus în acest an este să creez un reactor mult mai mare decât cel care este acum, unul care să producă mai multă energie din biogaz, fapt ce mi-ar permite să acopăr o mai mare parte din cheltuielile cu energie electrică pe care le am acum. Planuri sunt multe, sper să reușesc să le duc la bun sfârșit pe toate”, conchide tânărul inventator și businessman.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania