Tânăra din R. Moldova care a absolvit aceeași facultate ca Donald și Ivanka Trump
CARIERĂ // Anna Nicanorova este tânăra din R. Moldova care și-a făcut studiile la una dintre cele mai prestigioase școli de afaceri din lume, iar astăzi este angajata companiei globale de advertising „Annalect”
Agerimea și inteligența tinerilor din R. Moldova sunt calitățile apreciate de antreprenorii și specialiștii străini. Acest lucru ni-l demonstrează numeroși tineri din R. Moldova care au ales să își facă studiile în alte țări și au reușit să își creeze o carieră de succes departe de casă. Anna Nicanorova a absolvit cu succes cea mai impunătoare școală de business din America și este angajata unei imense companii globale de tehnologii de publicitate.
Gimnaziul în R. Moldova, colegiul în Olanda și universitatea în SUA
Anna a absolvit ciclul gimnazial acasă, după care a decis să își continue studiile în Olanda, devenind studentă a Colegiului Hogeschool van Utrecht, la Facultatea Comunicare și Media Internațională.
După ce a terminat colegiul din Olanda, tânăra a mers să-și facă masteratul în Business și Administrare la Școala Whartoon a Universității din Philadelphia, statul Pennsylvania din SUA, una dintre cele mai prestigioase și competitive școli de business din lume, pe care a absolvit-o actualul președinte al Americii Donald Trump, fiica sa Ivanka Trump, inventatorul și magnatul de afaceri Elon Musk, producătoarea de film Wendy Fiderman și alte celebrități din întreaga lume.
„Wharton este o instituție de învățământ extrem de competitivă. Anual, peste 7 000 de studenți depun actele pentru a fi admiși să își facă studiile la această școală, dar doar 800 de candidați sunt acceptați, adică puțin peste 10%. A trebuit să muncesc mult pentru a deveni studentă a acestei instituții. Timp de un an și jumătate m-am pregătit pentru examenele de admitere. Wharton este cu adevărat o școală uimitoare. Pe lângă centrarea pe studiile analitice, aici ai marea ocazia de a cunoaște și socializa cu cei mai talentați tineri din acest domeniu. Am avut colegi din diferite țări și cu diverse viziuni și talente, începând de la bancheri, până la sportivi olimpici, profesioniști și ingineri mecanici. Relațiile cu colegii mei au fost probabil cea mai valoroasă parte a educației mele de la Wharton”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Anna Nicanorova.
Director de departament la compania globală de tehnologii în publicitate
Perioadele lungi de muncă au dat rezultate și tânăra moldoveancă, absolventă a Școlii Wharton, s-a angajat la compania globală de tehnologii de publicitate, „Annalect Labs”, specializată în crearea software-urilor pentru diverse agenții. Și-a început activitatea ca manager, dar datorită succeselor și creativității sale, astăzi este directorul Departamentului inovativ al companiei.
„Am început inițial să activez în echipa „Annalect” ca manager. Următorul pas a fost avansarea în domeniul cercetării. Aici am reușit să dezvolt niște algoritmi pentru optimizarea comunicărilor media și de marketing și să construiesc diferite unelte pentru efectuarea unor calcule interesante, cum sunt gestionarea și prelucrarea datelor. Pentru a merge în pas cu inovațiile, s-a luat decizia să formăm o echipă de specialiști care să construiască rapid cele mai noi prototipuri și, spre marea mea fericire, eu am devenit conducătorul ei. În cadrul acestui laborator creăm softaware-uri, le testăm pe piață și, dacă prototipurile au succes, le transmitem spre producție. Pot să spun cu certitudine că acesta este jobul la care am visat mereu, aici am ocazia să experimentez, să îmi dezvolt creativitatea și să creez lucruri pe care oamenii le folosesc pentru a-și ușura munca”, povestește entuziasmată moldoveanca.
Astfel, New York, metropola tuturor posibilităților, a devenit locul ei de trai și de dezvoltare profesională. S-a acomodat ușor la toate schimbările din viața sa și rămâne mereu dornică de a descoperi locuri și oameni din orice colț al lumii, mai ales că statutul global al companiei în care activează îi permite acest lucru. Și, cu orice ocazie, le povestește tuturor cu mândrie despre republica în care s-a născut.
„Fiecare țară are ceva nou ce merită a fi descoperit”
„Sediul central al companiei se află în New York și anume aici îmi petrec cea mai mare parte a timpului. Locuiesc în New York deja de 7 ani și în acest timp am reușit să îndrăgesc de-a binelea orașul tuturor posibilităților. Nu am întâlnit mulți moldoveni aici, de fapt am întâlnit doar unul în timpul celor 9 ani petrecuți în SUA. Din moment ce R. Moldova este o țară relativ mică, americanii nu cunosc prea multe lucruri despre noi. Totuși, eu întotdeauna încerc să le povestesc cunoscuților mei despre mâncarea noastră gustoasă, cultura bogată și oamenii harnici și ospitalieri. Jobul meu îmi oferă posibilitatea să călătoresc des în diferite țări ale lumii, astfel pot spune că nu îmi este greu să mă acomodez oriunde aș merge. Sunt surprinsă cât de uimitoare și diverse sunt țările lumii și cât de multe lucruri avem de descoperit. De fiecare dată când călătoresc într-o țară nouă, încerc să aflu cât mai multe lucruri despre cultura și tradițiile acesteia. În loc să spun „oh, la noi lucrurile merg diferit”, încerc să mă conving că acesta este un mod interesant de a privi viața. Fiecare țară are ceva nou ce merită a fi descoperit, iar eu fac anume acest lucru”, zice ea.
În timpul liber adoră să evadeze în natură, este îndrăgostită de munți și frumusețile de la înălțime, iar astăzi se laudă cu escaladarea a patru dintre cele șapte mai înalte vârfuri din lume.
„Timpul liber îl dedic munților, sunt pasionată de alpinism și, ori de câte ori am ocazia, aleg să escaladez un nou vârf și să descopăr frumusețile de la înălțime. SUA este o țară uriașă și este uimitor câte locuri frumoase poți să vezi aici. Pentru că aproape tot anul trăiesc în oraș, în vacanță aleg să descopăr natura. Locațiile mele preferate, care m-au fascinat cu frumusețile lor, sunt munții Catskill, insula Rhode, statul New Hampshire și Colorado. Cât ține de orașe, aleg să descopăr locații mai puțin cunoscute. Anul trecut am rămas profund surprinsă de orașul Pittsburg, locație unde cu siguranță ai ce vedea, inclusiv Vila Fallingwater proiectată de arhitectul Frank Lloyd Wright. Pentru iubitorii de artă contemporană, orașul Marfa din statul Texas este o adevărată bijuterie”, zice tânăra stabilită de șapte ani la New York.
Acasă nu există oportunități pentru ea
Chiar dacă a realizat ceea ce unii tineri de vârsta ei abia de pot spera, Anna spune că mai are mult de muncit: „Nu există niciun secret al succesului, fiecare om din lume are oportunități egale din punct de vedere genetic. Cei care au succes pur și simplu lucrează mai mult pentru realizarea viselor și au o imaginație mult mai dezvoltată care le permite să descopere calea spre viața și cariera la care au visat dintotdeauna”.
Cei 15 ani petrecuți departe de casă nu au avut puterea de a șterge din inima Annei dorul și dragostea pentru țara din care a pornit în lume. Tânăra încă mai visează să revină, o oprește doar lipsa mediului necesar pentru a se dezvolta și a crește profesional în continuare.
„Mi-aș dori să revin acasă, totuși posibilitățile de dezvoltare profesională, dar și intelectuală sunt mult mai avansate aici. Îmi place și vreau să mă ocup și în continuare cu crearea software-urilor. Ca să fac acest lucru, trebuie să mă aflu în imediata apropiere a unei comunități de oameni care se ocupă cu construcția continuă a unei infrastructuri tehnice extrem de dezvoltate. În lume există doar câteva astfel de comunități, orașul New York fiind una dintre ele. Din acest motiv, mi-ar fi foarte greu să găsesc în R. Moldova un post de muncă cel puțin asemănător cu cel pe care îl am eu aici”, afirmă Anna Nicanorova.
Text de Cristina Arhip
Cine visează la revoluție?
REUTERS // Economia mondială, abia scăpată de impactul pandemiei de Covid-19, se va confrunta cu un nou set de riscuri în 2025: „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”
VIDEO // Un avion cu 181 oameni la bord s-a prăbușit. Ar fi supraviețuit doar doi însoțitori de bord. Momentul impactului a fost filmat de martorii tragediei