Tamara Șchiopu // Metode de preparare a dovleacului
Dovleacul de iarnă - un capriciu al naturii (continuare din 13 şi 20 septembrie)
În ziua de azi, dovleacul e răspândit în toată lumea şi este întrebuinţat nu doar în plăcinte, ci şi în omlete, fripturi, supe şi salate.
Dovlecii cu miez dens şi tare sunt cei mai potriviţi pentru copt în rolă. În acest scop, se înlătură coaja, se scot seminţeleşi fibrele şi se tăie miezul în cuburi mari. Se coc în ulei ca şi cartofii. După care se presară cuburile cu piper negru, sare, condimente şi se servesc.
Dovlecii măşcaţi sau bostanii se potrivesc cel mai bine pentru a fi copţi cu tot cu coajă.
Pentru asta, se taie din fiecare o creastă mare, se înlătură seminţeleşi fibrele, dar nu şi coaja. Apoi se învelesc în folie de aluminiu unsă cu ulei şi se coc în cuptor la temperaturi moderate până se înmoaie. Se servesc întregi sau făcuţi piure, cu unt sau cu smântână şi condimente, după gust.
Dovlecii mai mărunţişi cei medii pot fi prăjiţi. De obicei, se taie în inele, se presară cu făină ca să nu se sfărâme şi se prăjesc cu sare, ca şi cartofii sote, sau cu zahăr, ca şi bliniile.
Dovlecii mărunţi sunt potriviţi pentru umplut.După ce li se taie vârfurile în formă de capac, se scot seminţeleşi fibrele, se pune la fundul lor câte o bucăţică de unt, condimente şi, la dorinţă, o lingură de smântână. Apoi se adaugă umplutura dorită, pregătită ca pentru sarmale, se acoperă fiecare dovleac cu propriul căpăcel şi se aranjează într-o tavă de copt cu un pic de apă. Se coc la temperatura de 180 de grade C până când se înmoaie (aproximativ jumătate de oră). Dacă tava se usucă, se mai adaugă puţină apă şi se acoperă cu folie de aluminiu. Se servesc fierbinţi.
Pentru piureuri, miezul de dovleac mai poate fi fiert. Dovleacul se curăţă, se taie în bucăţi de mărime uniformă şi se pune într-o cratiţă cu apă clocotindă, în care s-a adăugat puţină sare. Se va urmări ca în timpul fierberii dovleacul să nu se dezintegreze. Apa în care a fiert miezul de dovleac este bogată în săruri minerale şi poate fi folosită ca bulion, în supe şiborşuri. Dacă dovleacul e prea aspru, coaja se înlătură uşor după fierbere. Iar dacă piureul iese prea apos, se scurge printr-o sită medie.
O metodă şi mai sănătoasă decât fierberea este pregătirea la aburi.Bucăţile de dovleac se plasează într-o cratiţă de gătit la aburi sau într-o strecurătoare, însă fără a se atinge de apa de la fundul cratiţei. Capacul cratiţei va fi bine închis, pentru a evita ieşirea vaporilor. Această metodă va asigura păstrarea tuturor mineralelor şi vitaminelor, care se dizolvă uşor în apă.
Altă metodă foarte sănătoasă de preparare a dovleacului este înăbuşirea împreună cu alte legume în oale. Acestea se vor prepara foarte încet, la temperatură mai joasă decât punctul de fierbere, şi în acest mod se vor păstra toate substanţele nutritive, fără să ardă, ca la prăjit, sau să se dizolve, ca la fiert.
Sfaturi utile
·Uneori, dovlecii sunt atât de mari şigroşi, încât e foarte greu să-i tai cu cuţitul. Cel mai simplu mod de a-i deschide e să-i „scăpaţi” jos (afară) şi dovlecii se vor desface în două.
·Pentru piureuri, este mult mai simplu să înlăturaţi coaja după ce dovleacul a fost fiert sau înăbuşit.
·Dovleacul crud nu suportă congelatoarele, căci după dezgheţare miezul va putrezi.
·Feliile tăiate de dovleac se consumă în trei-patru zile, timp în care vor fi păstrate în frigider.
·Vitamina A, care se conţine din abundenţă în dovleac, se distruge la lumină, de aceea miezul tăiat va fi păstrat la întuneric.
·Odată preparat (la aburi sau la cuptor), miezul de dovleac poate fi congelat şi folosit în alte reţete.
·Cele mai potrivite mirodenii pentru dovleac sunt: piperul negru, nucşoara, rozmarinul, salvia, frunzele de laur, oregano, cimbrul, busuiocul alimentar şi ardeiul iute.
·În bucatele dulci cel mai bine se potrivesc scorţişoara, cuişoareleşi ghimbirul.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei