Tamara Şchiopu // Două Crăciunuri, un singur Revelion
Şi dacă Crăciunul în R. Moldova a fost lăsat pe seama fiecăruia să decidă când e mai corect de sărbătorit - fie pe 25 decembrie, fie pe 7 ianuarie, apoi Revelionul a rămas Revelion, simplu şi sigur sărbătorit în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie.
Din vremurile sovietice, când Crăciunul era sărbătorit pe ascuns, în casele de la ţară preponderent, Revelionului i s-a conferit o importanţă primordială, cu o masă copioasă, cu întreaga familie în jurul mesei, cu Moş Gerilă ajuns în noapte, cu urători la uşă şi cu chef până dimineaţă. Un mix de tradiţii şi obiceiuri, preluate de la Crăciun şi de la Sfântul Vasile, precum şi de la Revelion, astfel încât în prezent, mai ales cei de la oraş, nu mai ştiu la ce să se aştepte.
Urători, colindători, semănători şi pe 24 decembrie, şi pe 25 decembrie, şi pe 31 decembrie, şi pe 1 ianuarie... Şi tot aşa până în 14 ianuarie.
Timpurile se schimbă, însă unele tradiţii rămân fixate în calendarul şi pe masa moldovenilor în seara de Revelion: salata „Olivier”*, scrumbia, „şuba”, șampania sunt de nelipsit în casele noastre în noaptea dintre ani.
Este o tradiţie fermecătoare, aş spune, doar că eu personal prefer să servesc bucatele la o oră devreme pentru musafirii mei, când organismul nostru ştie că e ora mâncării, pe la 7-8 seara. Mă strădui să am totul gata, să ne aşezăm cu toţii la o cină delicioasă, iar după asta să privim show-urile televizate sau chiar să mergem pe la vecini cu uratul.
Iar la miezul nopţii, în momentul magic, când se schimbă anii, eu voi servi acest desert minunat, uşor şi delicios!
Ca o surpriză, voi pregăti nişte cocktailuri din vin spumant cu lichioruri colorate, cu pomuşoare congelate şi cu fructe uscate. Pentru aceasta este nevoie de un pic de planificare. Trebuie să vă rezervaţi din timp vin spumant brut, lichiorurile preferate și fructe. Combinaţiile pot fi pe măsura imaginaţiei fiecăruia!
Uimiţi musafirii cu ceva neobişnuit, frumos şi simplu, fără să le torturaţi sistemele digestive cu prea multe bucate la miez de noapte.
La mulţi ani!
Renumita salată „Olivier” provine din Rusia, de aici şi alte denumiri ale ei – „salata rusească”, salata „Moskovski”, salata „Stolichnii”. Reţeta originală a fost inventată de către bucătarul din Ermitaj Lucien Olivier şi conţinea limbă de viţel, frunze de salătă verde, icre roşii, raci şi raţă afumată. În prezent, salata „Olivier” este populară în toată lumea, mai ales în Rusia, Europa de Est, dar şi în India, Iran, Pakistan, Israel, Africa de Sud.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"