13:36:18 23.04.2024
Stiri

Tamara Șchiopu // Atenţie, mierea!

Sanatatea & Frumusetea 14.07.2013 10:19 Vizualizări6705 Autor: Ziarul National


Tamara Șchiopu // Atenţie, mierea!
Pentru piele superbă şi lupta cu microbii, mierea nu are rivali.

Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.

Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.

Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.

Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.

Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.

Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii

Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.

Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.

Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.

Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.

În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.

tamara.schiopu@ziarulnational.md

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md