Stiri
Pentru piele superbă şi lupta cu microbii, mierea nu are rivali.
Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.
Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.
Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.
Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.
Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.
Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii
Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.
Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.
Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.
Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.
În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Tamara Șchiopu // Atenţie, mierea!
Sanatatea & Frumusetea
14.07.2013
10:19
6705
Autor: Ziarul National
Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.
Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.
Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.
Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.
Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.
Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii
Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.
Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.
Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.
Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.
În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
23.04.2024
07:26
613
Cum scapi de boală fără medicamente: „Pe asta se bazează, de fapt, medicina!”
22.04.2024
15:43
484
R. Moldova, restanțieră la capitolul vaccinării populației: Obiectivul de cuprindere vaccinală de 95% la vârstele-țintă a fost atins anul trecut doar la imunizarea împotriva tuberculozei
22.04.2024
07:05
624
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
19.04.2024
19:59
1043
Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile: ,,Cu cât mâncăm mai puțin, cu atât suntem mai sănătoși”
19.04.2024
15:27
862
Ministerul Sănătății anunță primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes la Hâncești, la două zile de la inaugurarea Centrului primar de AVC
18.04.2024
12:24
1075
Studiu: Ce activitate trebuie să faci zilnic pentru a limita riscul de demență la bătrânețe
17.04.2024
13:39
1824
NOU // Nașterile și decesele din R. Moldova NU vor mai fi înregistrate pe hârtie, ci în format electronic
17.04.2024
19:58
663
UTIL // Cinci ingrediente din produsele de make-up pe care trebuie să le eviți, dacă ai tenul uscat
15.04.2024
14:12
1050
Un sirop de tuse pentru copii a fost retras urgent de pe piață. Legătura cu zeci de decese
15.04.2024
07:39
1225
Locul ascuns din România unde oamenii se vindecă de boli grave
Top stiri
23.04.2024
13:14
224
Avertismentul ISW: Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova. Ce se ascunde în spatele blocului „Pobeda”
23.04.2024
13:14
168
Circa 350 de dolari pentru o mie de metri cubi: SA „Energocom” a câștigat licitația pentru livrarea de gaze naturale în luna mai, inițiată de „Moldovagaz”
23.04.2024
12:35
213
Cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Chișinău pentru a discuta despre patrimoniul cultural comun al R. Moldova și României: Evenimentul, sub Înaltul Patronaj al președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu
23.04.2024
12:22
500
VIDEO // Oamenii lui Șor, care au participat la constituirea blocului „Pobeda” la Moscova, au făcut SCANDAL pe AIC. Aceștia au încercat, în mod AGRESIV, să eludeze controlul vamal
23.04.2024
12:16
359
Acțiunile puse la cale la Moscova de către acoliții lui Șor, „atentat la securitatea statului”: „Se examinează și componenta de infracțiune trădare de patrie în raport cu evenimentele la care asistăm”
23.04.2024
11:59
228
Târguri de Paște, în toate sectoarele capitalei: Cel mai mare - până pe 5 mai, în centrul Chișinăului
Actualitate
Descoperă
Știri
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”
Friptură pe bază de AER. Nu este o glumă
Punct de vedere NAȚIONAL
Meteo in Moldova