Stiri
Pentru piele superbă şi lupta cu microbii, mierea nu are rivali.
Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.
Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.
Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.
Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.
Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.
Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii
Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.
Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.
Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.
Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.
În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Tamara Șchiopu // Atenţie, mierea!
Sanatatea & Frumusetea
14.07.2013
10:19
6813
Autor: Ziarul National
Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.
Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.
Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.
Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.
Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.
Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii
Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.
Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.
Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.
Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.
În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
22.11.2024
07:29
662
Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
21.11.2024
08:00
878
De ce tot mai mulţi oameni se plâng anul acesta că sunt epuizaţi. „Oboseala nu este doar reală, este absolut legitimă”
19.11.2024
13:59
1241
CAMPANIE ANTIFUMAT // Ministra Sănătății: „R. Moldova este singurul stat din regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat o tendință de creștere a consumului de tutun. Până la 6 000 de vieți pierdem anual din cauza tutunului”
19.11.2024
09:28
1087
De unde provin fructele de mare care pot fi infestate cu o toxină ce provoacă pierderi de memorie și chiar decesul
16.11.2024
21:18
1496
Avantajul genetic al persoanelor cu ochii căprui. Studiile au dezvăluit calitățile care îi ajută să reziste mai bine în fața unor boli
15.11.2024
19:00
1210
Care sunt factorii de risc asociaţi cu un AVC sever. Cât de mult contează schimbarea stilului de viaţă
15.11.2024
16:29
928
Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
15.11.2024
08:00
1301
Care sunt cele 12 alimente miraculoase care te țin departe de medici și-ți cresc imunitatea în sezonul rece
14.11.2024
13:13
906
ALARMANT // Creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de diabet, înregistrată în ultimii ani în R. Moldova: Aproape zece mii de cazuri noi de boală în 2023, dintre care 125 la copii
14.11.2024
10:27
1923
Chirurgii vasculari și endovasculari de la SCR „Timofei Moșneaga”, pe podium la Reuniunea Anuală a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, desfășurată la Iași: Intervenția de succes care a durat 11 ore
Top stiri
23.11.2024
08:27
7
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
22.11.2024
21:35
493
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă
22.11.2024
17:38
599
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
22.11.2024
16:17
689
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
22.11.2024
16:12
697
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
22.11.2024
15:09
567
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
22.11.2024
14:40
495
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
22.11.2024
14:11
932
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
Actualitate
Descoperă
Economie
„Moldovagaz” acuză compania „Nordgaz Furnizare”, care a promis găgăuzilor gaz la prețul de 10 lei, de „manipulare a pieței de gaze naturale”
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri