09:30:53 23.11.2024
Stiri

Tamara Șchiopu // Arta bucătăriei fără carne

Social 21.07.2013 15:38 Vizualizări990 Autor: Ziarul National


Tamara Șchiopu // Arta bucătăriei fără carne
Probabil, aţi observat sau veţi observa în viitor că reţetele mele nu includ carne. Este pentru că de aproape 13 ani nu am mai gătit niciun fel de carne; de când l-am cunoscut pe soţul meu care era vegetarian de vreo 30 de ani. Iar copiii lui (trei) nu au gustat carne în viaţa lor, şi nici nu doresc s-o facă.

Vegetarienii consumă și produse de origine animală, precum ar fi lactatele şi ouăle. Unii consumă şi peşte. Deci gama de produse consumate este vastă, dat fiind faptul că legume, fructe, cereale, boboase, seminţe şi miez sunt oferite din plin de natură.

Şi totuşi, mulţi prieteni mă întreabă: „Cum rezişti?”, „Chiar nu ţi-e poftă?”, „Ce găteşti pentru oaspeţi?”.

E simplu. Depinde de motivele din care nu consumi carne şi dacă aceste motive sunt suficient de puternice ca să nu-ţi apară pofta.

Să luăm, spre exemplu, postul la moldoveni. Puţine ţări în lume mai sunt unde postul se ţine cu atâta cuviință şi evlavie. Cu toate acestea, motivele de a posti sunt diferite la multă lume. Unii postesc ca să se „cureţe de păcate”. Alţii – din tradiţie. Alţii – ca să slăbească. Iar alţii – ca să li se împlinească o dorinţă. Şi în funcție de cât de profund este acest motiv, vine şi puterea de a posti şi de a nu cădea pradă tentaţiilor.

Pentru mine, motivele vegetarianismului veneau la început din convenienţă. Era mult mai simplu să gătesc bucate vegetariene pentru toţi, decât sa gătesc ceva pentru soţul meu şi altceva pentru ceilalţi la masă. Cu timpul însă am aflat multe lucruri urâte despre modul în care sunt crescute animalele pentru carne. Despre „calea” pe care o parcurge o bucată de fileu de la fermă până la farfurie. Despre suprafeţele de pământ exploatate şi destinate hranei pentru animale, în loc să fie destinate hranei pentru oameni. Am învăţat atât de multe lucruri, încât chiar nu-mi mai este poftă de carne.

Dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să renunţe la carne. Există regiuni în lume, precum ar fi tundra sau Groenlanda, unde oamenii nu ar supravieţui fără carne şi fără produsele laterale de la animale (piei, blănuri, grăsime). Iar o găină sănătoasă de casă, crescută în voie în curtea unor gospodari, fără antibiotice şi fără hormoni, poate oferi doar satisfacţie şi sănătate atunci când o serviţi într-o zeamă sau ciulama. Dintr-o găină de astea cred că aş gusta şi eu. Însă ele sunt prea puţine şi rare în ziua de azi.

 

Vă doresc să aveți parte de mâncăruri gustoase, locale şi sănătoase! Iar pentru inspiraţie, căutaţi setul meu „Bucate de Post – Reţete şi Poveţe” în reţelele de librării şi „Moldpresa”. Acolo unde găsiţi şi Ziarul NAŢIONAL. Dacă doriţi să-mi scrieţi despre ce aţi vrea să citiţi sau ce fel de bucate aţi dori să prezint la rubrica „Reţete şi Poveţe”, folosiţi adresa redacţiei sau adresa electronică
tamara.schiopu@ziarulnational.md.

 
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md