Stiri
Mirodenii în bucătărie // Le păstrăm pentru iarnă
Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.
O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.
Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii
Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.
Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.
Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.
Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.
Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.
Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.
Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:
Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.
Tamara Șchiopu // Aromele verii
Social
07.07.2013
12:25
2560
Autor: Ziarul National
Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.
O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.
Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii
- Faceţi un cerc de 20 cm folosind sârmă groasă sau un cuier vechi de sârmă. Suciţi capetele bine, ca să nu se desprindă.
- Pregătiţi mănunchiuri groase de mirodenii proaspete: mentă de tot felul, salvie, majoran, cimbru, pătrunjel, melisă, mărar, rozmarin (dacă aveţi) şi alte plante preferate în bucătărie.
- Legaţi fiecare mănunchi cu un fir de sârmă subţire şi prindeţi-le bine de cercul pregătit. Străduiţi-vă ca fiecare mănunchi să acopere codiţele mănunchiului precedent, precum şi firul de sârmă de la baza cununii.
- Repetaţi până când cununa e acoperită complet cu verdeţuri aromate.
- Dacă aveţi la dispoziţie, puteţi adăuga în mănunchiurile verzi şi câte un ardei iute roşu. Acesta poate fi ataşat cu sârmă subţire străpungând codiţa ardeiului (purtaţi mănuşi atunci când lucraţi cu ardeii iuţi).
- Aninaţi cununa într-un loc bine aerisit şi umbrit, ca să se usuce uniform.
- Iarna puteţi păstra cununa uscată în bucătărie, pe usă, ca un ornament frumos şi aromat.
Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.
Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.
Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.
Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.
Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.
Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.
Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:
- 1,5 litri de vin alb sec
- patru fire de cimbru
- patru fire de rozmarin
- patru linguri de miere
- cinci felii de lămâie
Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
23.11.2024
08:27
157
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
22.11.2024
17:38
617
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
22.11.2024
15:09
577
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
22.11.2024
14:40
502
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
22.11.2024
12:46
619
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
22.11.2024
11:03
537
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
22.11.2024
10:28
538
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
22.11.2024
10:07
514
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți
22.11.2024
12:55
414
Lebădă rănită, salvată de pe Răut, la Telenești
21.11.2024
15:05
2713
SEMNAT // O „singură vamă” și la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești - Galați: „Oprire unică” la intrarea în România
Top stiri
23.11.2024
08:27
7
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
22.11.2024
21:35
493
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă
22.11.2024
17:38
599
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
22.11.2024
16:17
689
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
22.11.2024
16:12
697
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
22.11.2024
15:09
567
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
22.11.2024
14:40
495
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
22.11.2024
14:11
932
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
Actualitate
Descoperă
Economie
„Moldovagaz” acuză compania „Nordgaz Furnizare”, care a promis găgăuzilor gaz la prețul de 10 lei, de „manipulare a pieței de gaze naturale”
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri