09:29:34 23.11.2024
Stiri

Tamara Șchiopu // Aromele verii

Social 07.07.2013 12:25 Vizualizări2560 Autor: Ziarul National


Tamara Șchiopu // Aromele verii
Mirodenii în bucătărie // Le păstrăm pentru iarnă

Dacă aveți multe plante pentru condimente în grădină, sau le cumpăraţi de la piaţă, sau poate le culegeţi din natură, păstraţi-le în formă de ornamente simple pentru bucătărie sau ca să le faceţi cadou prietenilor.

O cunună frumoasă din mirodenii poate fi păstrată până în iarnă, iar materialul uscat poate fi „cules” şi folosit pentru arome în bucate.

Cum să confecţionaţi o cunună din mirodenii 

  1. Faceţi un cerc de 20 cm folosind sârmă groasă sau un cuier vechi de sârmă. Suciţi capetele bine, ca să nu se desprindă.

  2. Pregătiţi mănunchiuri groase de mirodenii proaspete: mentă de tot felul, salvie, majoran, cimbru, pătrunjel, melisă, mărar, rozmarin (dacă aveţi) şi alte plante preferate în bucătărie.

  3. Legaţi fiecare mănunchi cu un fir de sârmă subţire şi prindeţi-le bine de cercul pregătit. Străduiţi-vă ca fiecare mănunchi să acopere codiţele mănunchiului precedent, precum şi firul de sârmă de la baza cununii.

  4. Repetaţi până când cununa e acoperită complet cu verdeţuri aromate.

  5. Dacă aveţi la dispoziţie, puteţi adăuga în mănunchiurile verzi şi câte un ardei iute roşu. Acesta poate fi ataşat cu sârmă subţire străpungând codiţa ardeiului (purtaţi mănuşi atunci când lucraţi cu ardeii iuţi).

  6. Aninaţi cununa într-un loc bine aerisit şi umbrit, ca să se usuce uniform.

  7. Iarna puteţi păstra cununa uscată în bucătărie, pe usă, ca un ornament frumos şi aromat.


Eu, de exemplu, am şase feluri de mentă în gradină, fiecare cu aroma sa distinsă: mentă rece, mentă cu aromă de ciocolată, de măr, de piper, de ananas. Mai am și un fel de mentă care se numeşte „menta motanilor”. Într-adevăr, mâţa noastră adoră această plantă, veşnic se culcă pe ea şi se umple de euforie după asta.

Utilizarea mentei şi a altor mirodenii în bucate este o tradiţie veche, şi fiecare bucătărie naţională şe poate mândri cu propriile reţete. Spre exemplu, italienii nu-şi imaginează roşiile fără busuioc. Ei cultivă numeroase feluri de busuioc, de toate culorile şi formele şi-l folosesc atât în salate, cât şi în sosuri şi ghiveciuri.

Menta se pare că este condimentul preferat și la englezi. Mai toate cărnurile se servesc cu un sos-jeleu din mentă „mint sauce”. Iar cartofii noi, în mod tradiţional, se servesc presăraţi cu „pepper mint”, mentă cu aromă de piper.

Majoranul („duşiţa”, în limba rusă) şi oregano sunt două feluri de mirodenii foarte asemănătoare. Pe bune, multă lume le confundă şi le numeşte la fel. În Moldova ele nu se prea cultivă prin grădini, probabil pentru că flora spontană oferă o gamă vastă de aceste plante minunate. Trebuie doar să ieşi la o margine de pădure și să le cauţi. Sunt minunate în fripturi, carne coaptă, dar şi presărate pe pizza.

Salvia creşte şi ea de minune în Moldova, fiind folosită mai mult ca plantă aromată pentru ceaiuri. Încercaţi să o folosiţi în bucate şi nu veţi regreta. Salvia rezistă foarte bine la pregătirea termică de durată şi nu-şi va pierde din aromă. Dacă aveţi ciuperci de pădure, prăjiţi-le cu ceapă şi frunze de salvie, totul tocat mărunt, apoi folosiţi amestecul pentru colţunaşi, pe care îi puteţi servi sub un sos auriu de unt, miez de alune de pădure şi încă câteva frunze de salvie.

Cimbrul cultivat sau cimbrişorul sălbatic este un vechi condiment în bucătăria autohtonă, fiind folosit în supe, borşuri, tocane şi fripturi. Ca şi menta, cimbrul cultivat are arome diverse: de mentă, de lămâie, de chimen. Cimbrul este vestit și pentru folosirea sa în cocktailurile festive, precum ar fi „gin & tonic”, „martini” sau izvar alb.

Pentru a pregăti un izvar alb, se folosesc:

  • 1,5 litri de vin alb sec

  • patru fire de cimbru

  • patru fire de rozmarin

  • patru linguri de miere

  • cinci felii de lămâie


Totul se încălzeşte la foc încet, până când aromele se amestecă bine (fără să dea în clocot). Izvarul alb se serveşte cald, într-o seară mai rece de vară.

 

 
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md