MĂIESTRIE în R. Moldova: AȚĂ ÎN CUIE
TALENT // Membră a Uniunii Meșterilor Populari din R. Moldova, pedagog și mamă a doi copii, Elena Sturza mânuiește cu o măiestrie extraordinară ața și cuiele, iar tablourile ei inedite sunt din ce în ce mai solicitate și apreciate
Totul a început dintr-o curiozitate, care s-a transformat în pasiune, plăcere, muncă și, acum, un stil de viață. Elena Sturza are 37 de ani și locuiește în Chișinău, iar concediul de maternitate i-a descoperit un talent, care în decurs de șapte ani i-a devenit profesie. A îndrăgit arta aței, iar în colecția sa are peste 600 de tablouri, multe dintre ele fiind vândute sau dăruite.
Inspirație dintr-o fotografie
Elena Sturza și-a descoperit pasiunea și inspirația pentru arta aței într-o fotografie unde erau prezentate mai multe tablouri din cuie și ață. Și-a spus pe loc că trebuie să încerce această tehnică și a început munca. Pentru realizarea unui tablou, meșterița se înarmează cu multă răbdare și atenție, iar dacă ața se rupe sau se încâlcește, începe totul de la capăt. „În revistă erau pozele și scria că sunt din cuie și ață, fără alte detalii. Am luat un carton și ace de siguranță și mi-am propus să încerc. Pe carton am văzut că nu este comod și am încercat pe un suport de lemn. L-am pus pe masă, am bătut cuiele și a început creația”, își amintește maestrul începuturile. „Lucrările de astăzi sunt mult mai calitative, la acest nivel am ajuns treptat. La început, lucram cu rame simple, astăzi le fac la comandă, căci trebuie să fie mai adânci, să aibă un suport de lemn dur. M-am specializat într-un fel, este o meserie pentru mine”, zâmbește femeia. Cea mai mare lucrare a meșterului este un tablou de 1,8 metri, iar printre cele mai complicate lucrări sunt portretele.
Cuie din fier, ață din mătase
Etapele realizării unui tablou din cuie și ață sunt foarte simple, zice Elena Sturza. Mai întâi este ideea, apoi desenul, se punctează locurile pentru cuie, acestea de fixează cu un ciocan, iar etapa finală este împletirea cu ață, sau „țesutul”, așa cum îi mai spune meșterul. Ața se înfășoară în mai multe moduri, din mai multe puncte, iar la final se obține un tablou. „Pentru a nu aluneca de pe cui, ața trebuie simțită, să nu fie strânsă nici prea tare, nici prea slab. Îmi schițez pe foaie toate ideile. Am carnete întregi, cu diferite încercări. De multe ori încep cu o idee, dar ajung cu altceva la final. Asta și mă frapează cel mai mult, e foarte interesant. Lucrez cu ață diferită, dar prefer ața din mătase, ea este mai colorată, mai lucitoare și mai dură, deja depinde de lucrare”, afirmă meșterița. Pentru un tablou, specialista poate utiliza de la zeci, până la mii de cuie și metri de ață, iar o lucrare poate fi gata în câteva zile sau chiar în câteva săptămâni, în funcție de mărime și complexitate.
Acasă cu copilul, în căutare de activități
Activitatea Elenei Sturza a început când se afla în concediul de maternitate cu primul copil. Voia să-și petreacă timpul liber cât mai util și eficient. „Atunci am dat de această artă. Am făcut câteva lucrări, iar apropiații mi-au spus că ar fi bine să le promovez. Am ieșit cu tablourile în stradă, în acea zi se sărbătorea Ziua Limbii Române. Am fost plăcut surprinsă când am primit multe aprecieri din partea oamenilor, îmi amintesc și astăzi că am făcut 500 de lei în acea zi. Eram foarte fericită”, își amintește artista. Din acea zi, meșterul și-a spus că trebuie să muncească mai mult și să ajungă la un nivel mai avansat. Astăzi, tablourile Elenei Sturza sunt apreciate atât în R. Moldova, cât și peste hotarele ei.
Pasiune din copilărie
De mică, Elena Sturza prefera să facă daruri celor dragi, dar să fie confecționate de mâna ei. De asemenea, a visat mereu să creeze ceva neobișnuit. „Am croșetat, am împletit, am cusut, dar voiam ceva mai deosebit. După ce am dat de această tehnică, am simțit că este a mea. Nu este inventată de mine, există în lume, iar eu am îndrăgit-o”, ne spune meșterul. Elena Sturza și-a obținut licența în selecție și genetică, nu a făcut studii în artă, a învățat totul singură, dar în viitor vrea să studieze designul. Lucrează din plăcere și vrea să avanseze în acest domeniu. „Mai mulți pictori mi-au spus că îmbin corect culorile. Citesc, mă documentez, dar vreau să studiez designul”, zâmbește femeia.
Vis pentru un atelier de creație
Creațiile Elenei Sturza, dar și atelierul pentru copii pe care îl organizează săptămânal, se află astăzi într-un atelier improvizat. Visul meșteriței este să aibă propriul atelier de creație, unde să intre orice doritor. „Vreau să am și o expoziție permanentă de lucrări pe care să o pot completa mereu”, ne spune artista. Fiecare tablou realizat de Elena Sturza este inedit și gândit de ea. „Niciodată nu m-am inspirat de undeva, îmi place să le creez după imaginația mea, să am ceva al meu. Merg la diferite expoziții, evenimente unde promovez tablourile. Am multe comenzi, fac și portrete, orice preferă clientul”, ne mai spune meșterul.
Tablourile în cuie și ață se vând la un preț minim de 300 de lei și maxim de 600 de lei, iar comanda poate fi executată de la câteva zile, la câteva săptămâni, în funcție de mărime și complexitate.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania