02:36:50 24.01.2025
Stiri

Tactica Kievului, explicată de experți în studiul războiului: Ofensiva lentă uzează inamicul și salvează viețile soldaților

Actualitate 06.07.2023 08:30 Vizualizări1042 Autor: Ziarul National
Tactica Kievului, explicată de experți în studiul războiului: Ofensiva lentă uzează inamicul și salvează viețile soldaților

Armata Kievului pare să se concentreze asupra creării unui nivel asimetric de uzură care să conserve forțele ucrainene cu prețul unui ritm mai lent de câștiguri teritoriale, în timp ce forțele și echipamentele rusești sunt treptat epuizate, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Ritmul actual al operațiunilor ucrainene nu indică un impas sau o dovadă că Ucraina nu poate elibera zone mari. Trupele Kievului au continuat acțiunile contraofensive pe cel puțin patru zone ale frontului și au avansat pe 4 iulie.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene în direcția Liman. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în zona Bahmut, în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie.

Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele lor au făcut unele progrese nespecificate pe flancurile nordic și sudic al Bahmut, iar un important milblogger rus a afirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au avansat la nord de Bahmut.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavrisk, Valeri Shershen, a declarat că forțele ucrainene au avansat până la doi kilometri în zona de frontieră din vestul regiunii Donețk, iar un blogger militar rus a afirmat că forțele ucrainene au ajuns la Pryyutne, la 15 kilometri sud-vest de Velyka Novosilka în vestul regiunii Donețk. Imagini geolocalizate confirmă că forțele ucrainene au făcut progrese suplimentare la sud de Orikhiv în vestul regiunii Zaporojie.

Forțele ucrainene au desfășurat campanii de interdicție lente și graduale împotriva zonelor de concentrare rusești din regiunea Herson de pe malul estic (stâng) și atacuri terestre limitate pe malul vestic (drept) între august și noiembrie 2022, înainte de a forța în cele din urmă retragerea rusă de pe malul drept la jumătatea lunii noiembrie, amintește ISW.

Situația din sudul Ucrainei este diferită, desigur, deoarece nu există un blocaj natural de tipul celui creat de dependența rusă de cele două poduri peste Nipru. Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană din Herson a alternat faze de avans relativ rapid cu perioade lungi de pregătire, lupte axate pe uzarea forțelor rusești și câștiguri limitate care, în cele din urmă, au făcut ca pozițiile rusești de pe malul vestic al râului să devină nesustenabile.

Prin contrast, ofensiva rusă de iarnă-primăvară a ajuns la apogeu în puțin peste o lună fără a obține câștiguri semnificative de-a lungul graniței dintre regiunile Lugansk și Harkov.

Actuala contraofensivă ucraineană este mai puțin dramatică și rapidă decât cea care a eliberat o mare parte din regiunea Harkov, mai reușită decât eșuata ofensivă de iarnă rusă și, în general, seamănă cel mai mult cu contraofensiva mai lentă, dar în cele din urmă reușită, din Herson, în ceea ce privește ritmul și progresul inițial.

Armata rusă și-a pierdut aproape jumătate din capacitatea sa de luptă în urma războiului din Ucraina, a declarat șeful Statului Major al armatei britanice, amiralul Tony Radakin, informează Kyiv Independent.

„Rusia și-a pierdut aproape jumătate din capacitatea de luptă a armatei sale. Anul trecut, armata rusă a tras 10 milioane de proiectile de artilerie, dar industria rusă poate produce, în cel mai fericit caz, un milion de obuze pe an”, a spus amiralul Radakin în cadrul unei audieri în Parlamentul britanic, care a avut loc pe 4 iulie. De asemenea, conform șefului armatei britanice, Rusia a pierdut în războiul din Ucraina 2.500 de tancuri.

„În cel mai fericit caz, Rusia poate produce 200 de tancuri pe an”, a spus Tony Radakin. Șeful Statului Major al armatei UK a descris invazia rusă în Ucraina drept un „eșec catastrofal pentru Rusia” și a lăudat, în același timp, ultimele progrese făcute pe front în cadrul contraofensivei forțelor Kievului. „În ultimele săptămâni, Ucraina a câștigat mai mult teren decât a reușit Rusia în ultimul an”, a spus amiralul Tony Radakin.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md