03:19:38 22.12.2024
Stiri

Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu” a ajuns la cea de-a șaptea ediție: Va apărea o antologie cu poeme scrise la Glodeni

Actualitate 08.08.2023 17:57 Vizualizări1817 Autor: Irina Nechit
Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu” a ajuns la cea de-a șaptea ediție: Va apărea o antologie cu poeme scrise la Glodeni Facebook
Secvențe de la Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu”, Glodeni, august 2023

Cea de-a șaptea ediție a Taberei de scriere creativă „Leonard Tuchilatu” a avut loc între 2 și 6 august la Glodeni. Tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu” a fost organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în calitate de partener tradițional, în colaborare cu Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviţă”, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău și Revista „Timpul din România”. La eveniment au participat 11 scriitori din Republica Moldova și România, cursurile fiind moderate de Șerban Axinte (România), Dumitru Crudu (R. Moldova) și Nicolae Corlat (România).

La ediția curentă au participat și doi compozitori și cântăreți care au pus pe muzică textele scrise la Glodeni, în ultima zi fiind prezentat și un recital poetic-muzical. Același concert urmează să fie prezentat și în sala cu coloane a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din Chișinău.

Toate creațiile scrise în tabără vor fi publicate în revista „Timpul din România” și, ulterior, acestea vor vedea lumina tiparului într-o antologie.

Amintim că, până acum, au avut loc șase ediții ale Taberei de Literatură „Leonard Tuchilatu” și au fost publicate trei antologii de proză și de poezie. Proiectul are ca obiective creşterea nivelului de profesionalism în domeniul scrierii al tinerilor poeţi şi prozatori; reflectarea realităţilor cotidiene; schimbul de experienţă între profesionişti şi începători din R. Moldova şi România.

„La început de august, împreună cu mai mulți poeți din Republica Moldova și România, am participat la tabăra de scriere creativă „Leonard Tuchilatu”. Scopul taberei a fost de a sincroniza poezia cu muzica, lucru care s-a și întâmplat, ba mai mult, poezia s-a armonizat foarte bine și cu sculptura, ne-am inspirat din lucrările sculptorilor de la tabăra din Ciuciulea, artiștii sculptori au ascultat și au comentat poeziile noastre. De asemenea, am participat cu un recital în satul Camenca din raionul Glodeni. Au fost patru zile de poezie, muzică, conversație și multă voie bună. Tabăra e importantă și prin bucuria de a fi mai aproape unii de alții. Eu am scris în cadrul taberei un poem despre copilărie, despre viața rurală. Șerban Axinte, un critic literar din România, a propus să transformăm un fragment de proză în poezie și am ales „Legată cu funia de pământ” de Lorina Bălteanu. De asemenea, am scris un poem despre înstrăinare, la tema propusă de Dumitru Crudu, despre mitizarea banalului, dar și un poem inspirat din sculpturile lui Dumitru Verdianu”, a povestit pentru Ziarul NAȚIONAL Natalia Pîntea, participantă la Tabăra de scriere creativă de la Glodeni.



Am întrebat-o care e poemul ei preferat de Leonard Tuchilatu și Natalia ne-a răspuns că îi place volumul de poezii „Orchestrele dimineții”: „E o poezie tristă care reconfigurează destinul Basarabiei. Am o sensibilitate aparte pentru poemul „Ore târzii”, fiindcă este accentuată căutarea „cuvintelor potrivite” și singurătatea de dincolo de ele”.

Potrivit lui Dumitru Crudu, toate cele cinci zile ale taberei au fost intense, încărcate de muzică, poezie, discuții.

„La această tabără au venit 15 poeți din toate generațiile, totuși au predominat cei tineri. Cea mai tânără poetă a fost Valeria Coțofană, elevă în clasa a XII-a.Iar cel mai în vârstă - sexagenarul Nicolae Corlat, redactor-șef adjunct la revista Hyperion, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost importantă pentru noi și prezența unui muzician faimos, Daniel Spatar, care, inspirându-se din poeziile scrise pe parcursul taberei, a compus pe loc melodii pentru fiecare dintre ele. În penultima zi de tabără, Daniel Spatar și Șerban Axinte, care nu e doar un reputat poet, ci și un muzician formidabil, au susținut un concert în fața publicului din satul Camenca”, a spus Dumitru Crudu pentru Ziarul NAȚIONAL.

De fapt, precizează Dumitru Crudu, specificul taberei a fost interacțiunea dintre arte: „A fost un dialog între poezie, muzică, sculptură și fotografia artistică. În una dintre zile, am plecat cu toții la Ciuciulea, unde avea loc o tabără de sculptură, la care au luat parte renumiții sculptori Dumitru Verdianu, Iurie Platon, Ion Zderciuc, Mihai Damian, Stanislav Duduciuc. Unele dintre poeziile noastre le-am scris inspirându-ne din lucrările sculptorilor, după care am susținut un recital în fața lor și a unor oameni din comună. În altă zi, am scis poezii pornind de la fotografiile din albumul lui Valerie Volontir, scos de Editura Cartier. Moderatorii au propus teme de scris, cum ar fi înstrăinarea, mitizarea banalului, demitizarea marilor adevăruri, poezii cu formă fixă, rescrierea unei poezii scrisă de un coleg, transformarea unei bucăți de proză în poezie, rescrierea propriei biografii, metafizica din cotidian și din propria noastră viață.

Între reprize de scris și de discuții, am mai reușit și să ne plimbăm prin Glodeni, să jucăm fotbal sau să dansăm. În una din zile am vizitat, împreună cu Narcis Afrasinei, directorul adjunct de la ICR Chișinău, casa în care s-a născut marele istoric și critic literar Vasile Coroban și mormântul acestuia, depunând buchete de flori. A fost una dintre cele mai emoționante vizite. Toate poeziile scrise la tabără le vom publica în revista „Timpul din România”. Deci tabăra nu s-a terminat. Tabăra continuă”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md