Sute de profesori din R. Moldova, la Forumul Național al Cadrelor Didactice: „Școala formează valori”
Școala are un rol esențial în dezvoltarea societății, le-a transmis astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, celor circa 300 de învățători, profesori, cadre didactice de sprijin și manageri școlari reuniți la Forumul Național al Cadrelor Didactice.
În cadrul forumului, organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova, în perioada 14 - 16 august curent, cadrele didactice fac schimb de experiență și bune practici în domeniul educației.
„La ediția din anul curent a forumului ne-am propus să discutăm despre cum facem în așa fel încât mediul școlar să contribuie la formarea unei generații care are încredere în forțele proprii, o generație cu gândire critică, care crede în democrație și este deschisă și capabilă să ia decizii. Convingerea mea este că școala formează valori în primul rând prin modul de organizare a propriei activități, prin experiențele trăite pe care le livrează elevilor. Disciplinele școlare, curriculumul, procesul didactic exprimat prin conținut sunt foarte importante pentru transmiterea valorilor, dar cel puțin la fel de importantă în acest proces este experiența trăită zi de zi de elev la școală”, a arătat Dan Perciun în discursul său ținut în fața cadrelor didactice.
Pentru creșterea eficienței procesului educațional și prosperarea instituțiilor școlare sunt importante, în opinia ministrului, autonomia, integritatea, dezvoltarea și inovația.
Președinta Maia Sandu, care a salutat participanții în debutul evenimentului, le-a mulțumit cadrelor didactice pentru profesionalism și pentru efortul pe care-l depun zilnic la școală.
„Discuțiile despre educație sunt mereu binevenite într-o vreme a transformărilor după care trebuie să ținem pasul – transformări în științe sociale, politice. Avem nevoie de cât mai mulți oameni care nu tolerează falsul, ignoranța, violența, răul. Și avem nevoie, poate chiar mai mult, de oameni care observă lucrurile bune, le scot în evidență și le multiplică. Cât de multe stau, totuși, pe umerii dumneavoastră. Este greu să crești un copil, dar pentru a crește zeci, sute, mii de copii îți trebuie o putere nemărginită. Și voi, dragi profesori, aveți această putere”, a menționat Maia Sandu.
Președinta a punctat că autoritățile au majorat cu 15% salariile tuturor pedagogilor și educatorilor din R. Moldova, au dublat bursele la Pedagogie, iar în perioada următoare vor fi investiți 1,3 miliarde de lei în rețeaua celor 35 de școli-model.
Totodată, a amintit șefa statului, în ultimii trei ani au fost renovate circa 200 de școli și grădinițe, iar în 152 de instituții se repară blocurile sanitare.
„Am creat Institutul Național pentru Educație și Leadership pentru că vrem să creăm un mediu în care fiecare profesor să se simtă susținut și să poată avea alături un mentor. În 2024, peste 4 000 de cadre didactice și 3 000 de educatori vor beneficia de instruire gratuită. Vrem să atragem cât mai mulți specialiști în domeniu – salariul unui tânăr specialist poate ajunge la 10 mii de lei în primul an de activitate deja. Tocmai pentru că știm că nu este suficient, am crescut indemnizația la 200 de mii de lei, oferim 1 000 de lei pe lună compensație pentru chirie, am dublat la 4 000 de lei compensația pentru materialele didactice pentru toți profesorii. De fiecare dată când facem o acțiune în învățământ, știm că e nevoie de mai mult. Dar începem de la realitatea în care trăim și știm unde mergem”, a punctat Maia Sandu.
Cea de-a doua ediție a Forumului Cadrelor Didactice se desfășoară la Clasa Viitorului de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România