Sute de persoane din R. Moldova decedează anual din cauza bolilor de rinichi: Simptomele care trebuie să vă alarmeze
Bolile de rinichi, numite și „ucigașul tăcut”, se situează pe locul opt în totalul cauzelor de deces la nivel global, cu peste trei milioane de persoane răpuse anual. Specialiștii estimează că, până în 2040, această maladie ar putea deveni a cincea cauză de deces de pe glob.
Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că în R. Moldova au decedat, în anul 2022, din cauza bolilor aparatului genito-urinar, 285 de persoane.
Boala renală cronică reprezintă pierderea progresivă a funcției renale, iar cauzele care determină deteriorarea rinichilor pot fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala polichistică renală, infecțiile la nivelul rinichilor, blocarea tractului urinar etc.
Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune. În regiunea europeană, în jur de 100 de milioane de persoane suferă de boli renale cronice. Între 5,3 și 10,5 milioane de persoane necesită dializă sau transplant, la nivel global.
Potrivit ANSP, boala cronică de rinichi nu prezintă, în stadiile incipiente, simptome vizibile. Pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor, dificultăți de respirație etc.
Pentru a evita boala, specialiștii vă recomandă să fiți activi, fapt ce vă va ajuta la menținerea greutății și reducerea tensiunii arteriale, să vă alimentați sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale, să țineți glicemia sub control, să verificați și controlați tensiunea arterială, să vă asigurați un aport suficient de lichide, să nu fumați, fiindcă fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%, nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare și analgezice, fără prescripție medicală, fiindcă aceste medicamente pot dăuna rinichilor în caz că sunt administrate frecvent, și verificați funcția renală, dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală.
Menționăm că anual, pe 14 martie, este marcată Ziua Mondială a Rinichiului, care în acest an are genericul „Avansarea accesului echitabil la îngrijire și tratament”.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia