„Sute de fermieri” acuză că nu pot beneficia de Creditul Agricol de Urgență de până la 500 000 de lei, garantat de stat: „Băncile formulează refuzuri. Nemulțumirea agricultorilor crește și mulți dintre ei consideră că din nou au fost mințiți”
Fermierii din R. Moldova, care au protestat recent cu tractoarele pe drumuri, reclamă refuzuri pe bandă rulantă la acordarea Creditului Agricol de Urgență și solicită organizarea de urgență a unei ședințe cu băncile, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și Banca Națională a Moldovei.
Asociația „Forța Fermierilor” arată că sute de fermieri nu pot accesa banii prin mecanismul propus de autorități, în care statul garantează 90% din creditul accesat de la bănci, și că „nemulțumirea agricultorilor micro și mici crește”, iar „mulți dintre ei consideră că din nou au fost mințiți de autorități”.
„Cu mare îngrijorare constatăm că, la momentul actual, sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci anume din cauză că agricultorii au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor. Remarcăm faptul că băncile formulează refuzuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe Regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare toți reprezentanții băncilor au susținut că, dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale. Este alarmant că în două săptămâni doar la 10 fermieri au fost acceptate cereri de creditare și eliberate garanții de către ODA”, susține „Forța Fermierilor”.
Aceeași sursă cataloghează ca fiind „soluție întârziată” mecanismul propus de către autoritățile responsabile din domeniul agriculturii „pentru salvarea miilor de fermieri, care nu au avut resurse minime pentru lucrările de primăvară”.
„Acest produs de creditare garantată cu plafonul de 500 000 de lei a fost creat special pentru fermierii micro și mici din domeniul cerealier, mulți dintre care sunt în dificultate de plată, au întârzieri mai mari de 90 de zile la bănci și au restructurat împrumuturile bancare. Creditul respectiv este clasificat ca Substandard, se acordă doar pentru mijloacele circulante cu garanția ODA și are perioada de grație de 6 luni”, detaliază „Forța Fermierilor”.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat recent că a recepționat, în perioada 1 - 11 martie curent, 13 cereri de la producătorii de cereale pentru a beneficia de credite agricole de urgență. Din numărul total al cererilor depuse pentru o sumă de 4,95 de milioane de lei, zece au fost deja aprobate.
Produsul va fi disponibil și operațional până pe 31 mai 2024.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România