Sursa de zâmbet a clujenilor e din Soroca!
PASIUNE // Clovnul celebru de la Cluj, Copăcel, originar din R. Moldova, spune că nu ar fi putut realiza aici ceea ce face peste Prut
S-a născut la Soroca, R. Moldova, dar de mai mulți ani locuiește în România. Copilăria și-a petrecut-o la București, adolescența – la Argeș, iar de mai bine de trei ani locuiește în Cluj-Napoca, orașul despre care spune că îi este cel mai aproape de suflet.
Octavian Caldarari, sau Tavi, așa cum îi spun prietenii, are 23 de ani și este student la Cinematografie. Pe lângă studii, tânărul și-a creat propriile personaje, iar cel mai îndrăgit de clujeni este clovnul Copăcel.
Astfel, în fiecare zi cu soare și nu numai, Copăcel și prietenii săi pot fi văzuți la micul lor castel din parcul central din Cluj-Napoca, acolo unde i-am cunoscut și noi, în timp ce erau înconjurați de copilași, părinți și ofereau multă dispoziție bună.
Poezii gratuite pentru fiecare
Cu zâmbetul mereu pe buze, Tavi și-a început activitatea în rol de mim, personaj mut cu față albă, care se plimba pe străzi și scria poezii pentru cei pe care îi întâlnea în cale.
„Mimul e trist de obicei, dar eu am fost primul mim vesel. Am schimbat un pic conceptul și am încercat cumva să îmbin utilul cu plăcutul. Eram un mim care ieșea pe străzile Clujului, scria poezii și le dăruia. Asta a început să-mi aducă și un anumit venit. Apoi, am cunoscut niște oameni care mi-au propus să fiu clovn, eu nu mai făcusem asta până atunci. Am zis - bine, de ce nu, hai să încercăm! Am încercat, am văzut cât de simplu și ușor este să fii sursa de zâmbet a oamenilor, să-i vezi pe toți că râd cu tine și se bucură de ceea ce faci”, ne povestește Tavi.
Mim și Copăcel
Așa se face că, de mai bine un an, Tavi l-a crescut pe Copăcel, clovnul cunoscut astăzi de mai mult de jumătate din clujeni.
„Între clovnul Copăcel și mim este o diferență ca de la cer la pământ. În același timp, mă regăsesc în tot ceea ce fac, fiecare personaj are personalitatea sa proprie. Le-am format pe amândouă și sunt diferite. Primul este foarte tăcut, elegant, clasic, cu niște mișcări mai lente, mai cu stil, iar clovnul este un derbedeu complet. Nu are nicio treabă cu realitatea, el e pe linia lui, e cât se poate de fericit”, ne spune Tavi. Cu părul multicolor, nasul și obrajii roșii, pantofii mari și costumul colorat, Copăcel este un personaj creat în totalitate de Octavian Caldarari, iar tânărul ne spune că vrea să-l crească și să-l dezvolte în continuare.
„Pentru început aveam nevoie de un nume de clovn, trebuia să găsesc ceva vesel, distractiv și să fie ușor de reținut. Într-o zi, am urcat într-un copac de lângă castelul meu și mă gândeam oare ce nume să-mi pun. Atunci a venit o fetiță și m-a întrebat „cum te cheamă?”. Brusc, fără să mă gândesc, am răspuns – Copăcel. Apoi am zis - bine, rămâne Copăcel. Și de atunci este și va fi veșnic Copăcel”, își amintește Tavi.
„Profitul vine singur, fără să faci ceva”
În prezent, Copăcel face parte din echipa Companiei „Fantasmagia”, iar pasiunea sa s-a transformat și într-un fel de post de muncă.
„Este o companie care se axează în primul rând pe a împărți bucurie, nicidecum pe un profit. Profitul vine singur, fără să faci ceva, deoarece primul și singurul nostru scop este să facem oamenii să zâmbească, să râdă. Ne place la nebunie ceea ce facem, chiar dacă venim din domenii absolut diferite, dar ne-am regăsit în chestia asta, adică să ne dăm frâu liber imaginației. Este ceva senzațional, te încarcă cu o energie extraordinară”, zice Octavian, tânărul care face și cinematografie.
„După liceu, am zis că vreau neapărat să fac o facultate de film și am ales Clujul. Nu prea voiam în București, căci am stat destul acolo și mi-am dat seama că nu e pentru mine, e prea agitat. În schimb, când am ajuns în Cluj, am zis că acest oraș e făcut pentru mine, e perfect pentru un artist”, zâmbește tânărul.
Și clovnii plâng
Chiar dacă e pus mereu pe șotii, e foarte prietenos și amuzant, Copăcel recunoaște că și clovnii plâng câteodată.
„Sunt foarte multe cazuri în care și clovnii plâng, sunt triști, merg pe stradă și nu interacționează cu oamenii. Eu însă nu pot așa, pentru că în momentul în care intru în personaj, sunt un personaj până la capăt. Scopul meu e să văd oamenii râzând. Uneori am impresia că sunt mai nebun decât Copăcel! Mi-am format un caracter foarte vesel, dar să nu credeți că viața mea este toată roz! Aici mă încarc cu energie și cred că, dacă vrei, poți să treci peste orice. Norocul mi-l fac singur și cred că orice îți poți imagina este real. După cum a spus Roosevelt - fă ceea ce poți cu ceea ce ai acolo unde ești. Sunt chestii reale, oriunde te-ai afla, chiar poți face ceva cu ceea ce ai, chiar nu ai nevoie de nimic mai mult decât de tine”, consideră Octavian.
„În R. Moldova e greu să pornești ceva”
Deși îi este dor de R. Moldova și își amintește cu drag de clipele petrecute la Soroca, Octavian ne spune că nu vrea să se despartă de Cluj-Napoca.
„În R. Moldova este foarte greu să pornești ceva, pentru că te opresc oamenii în primul rând. Am fost recent la Chișinău și nu știu cum să spun, dar oamenii nu sunt atât de deschiși pentru lucruri noi. Eu nu cred că aș fi reușit să-l ridic acolo pe Copăcel la acest nivel, nici nu cred că aș fi început să fiu Copăcel sau alt mim în Chișinău sau Soroca, nu m-ar fi lăsat oamenii, nu aș fi avut cu cine să mă distrez, nu aș fi avut cu cine să râd și m-aș fi blocat, m-aș fi plafonat și, probabil, aș fi încetat activitatea, întrucât așa am văzut eu lucrurile. Poate greșesc, dar eu asta am observat… M-aș întoarce acolo numai pentru proiecte. Am în plan să implic R. Moldova și locurile de acolo, pentru că sunt într-adevăr frumoase și interesante, dar trebuie să știm să le valorificăm. Până nu vom face noi asta, cetățenii R. Moldova, n-o să vină nimeni să o facă”, zice tânărul artist.
Licența - un proiect în Soroca
Octavian Caldarari este în ultimul an de studii și deja și-a făcut planuri pentru proiectul său de licență. Știe sigur că vrea să-l facă în R. Moldova și că vrea să lucreze alături de un studio de producție de aici.
„Licența va fi făcută în R. Moldova, este vorba de un documentar, iar filmările vor fi realizate în Soroca. Nu pot să vă spun foarte multe, dar vă spun că voi lucra cu o casă de producții din Chișinău. Am făcut această alegere, pentru că am eu o pasiune pentru R. Moldova și pentru orașul Soroca în special”, se destăinuiește Octavian. În același timp, Tavi va rămâne în film și va continua să-l crească și pe Copăcel.
Se combină cumva. Am ajuns să-mi dau seama de faptul că lucrez cu oamenii, am ajuns să fiu mim, clovn, să merg pe picioroange, să fiu mascotă, să fiu tot felul de personaje și să joc roluri, iar asta mă ajută foarte mult în film, fiindcă știu cum vreau să văd imaginea și pot să o creez în același timp”, zice tânărul plecat de la Soroca pentru a-și face viitorul mai frumos în România.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică